punjeni sampinjoni sa guscijom dzigericomPotrebno je:

400 g sveže guščije džigerice, 4 dl mleka, 50 g putera, 2 supene kašike kurvoazjea, 600 g svežih šampinjona bez drški, 200 g pirinča dugog zrna, 3 dl ulja, peršun, zelene masline

Priprema:

Svežu guščiju džigericu potopite u mleko i ostavite u frižider da odstoji preko noći. Sledećeg dana džigericu kuvajte u mleku 20 minuta na tihoj vatri. Izvadite je iz mleka i pod toplom vodom pažljivo isperite, osušite, i stavite u suvu posudu. Blago je posolite i zalijte sa 3 dl ulja zagrejanog na 160 C. Pustite da se ohladi. Sa mleka kašikom odstranite guščiju mast, stavite je u posebnu činijicu i ohladite. Ovako spremljenu džigericu možete iseći na listove (umačući tanak nož u vruću vodu), poslužiti je s guščijom mašću, kuglicama putera i tostom. Ovde se koristi za nadev.

NADEV: Pečenu guščiju džigericu izrežite na kockice, protisnite kašikom kroz žičanu cediljku, dojajte penasto umučen puter, kurvoazje, prstohvat soli, malo bibera, i sve dobro izmešajte da bude penasto. Oprane i sveže šaminjone bez drške, složite na podmazan pleh i napunite nadevom. Pecite 15 minuta u rerni na 180 C. Pirinač zagrejte na malo ulja, dodajte prstohvat soli, zalijte sa 3 dl ključale vode, promešajte, poklopite i dinstajte na tihoj vatri. Pirinač rasporedite na 4 zagrejana tanjira, odozgo stavite šampinjone i garnirajte sitno seckanim peršunom i listićima zelenih maslina.

OSTAVI KOMENTAR