Kineska piletina sa kikirikijemPotrebno je:
Belo pileće meso, beli luk, crni luk, šargarepa, kupus, krastavac, paprika, pečurke, kikiriki neslani, po želji: bilo koje sezonsko povrće, soja sos, djumbir u prahu, biljni začin, biber, začinska paprika, malo susama, gustin, čašica konjaka ili brendija.
Priprema:
Pileće belo meso iseckati na kockice i pomešati sa 2-3 kašike soja sosa, čašicom konjaka i 2-3 kašike gustina. Sve lepo promešati i ostaviti da odstoji neko vreme u frižideru. Povrće iseckati na listiće, ne mnogo dugačke, a beli luk odvojiti u zasebni tanjirić.
U dublji tiganj staviti 2-3 kašike ulja i ugrejati do tačke kada ulje počinje da se puši. Na tako ugrejano ulje dodati prstohvat soli i beli luk, kao i belo meso prethodno oceđeno od paca. Na kraju dodati i djumbir. Pošto je ulje vrelo, brzim pokretima mešati meso i ne pržiti ga duže od 2-3 minuta. Tako proprženu piletinu vratiti u pac u kome je bila i preći na pripremanje povrća. U dublji tiganj staviti ulje i ugrejati. Opet dodati malo soli i izručiti iseckano povrće. Povrće pržiti uz intenzivno mešanje nekoliko minuta i postepeno mu dodavati vegetu, biber i začinsku papriku. Nakon 2-3 minuta prženja, dodati proprženu piletinu s pacom u kom se nalazila, kikiriki, susam, ostatak konjaka i soja sosa.
Intenzivno mešati još nekoliko minuta i kada se meso i povrće lepo sjedini, skloniti s vatre i poslužiti uz pirinač.

OSTAVI KOMENTAR