Postupak pripreme:
U sud sa rendanim lukom dodamo mirodjiju, mleveno meso, 2 jaja i prezlu. Sjedinimo sastojke, dodamo sitno seckan peršun i od smese formiramo 8 loptica.
Na sredinu svake loptice napravimo udubljenje i redjamo u nauljenu tepsiju. Pečemo 30 minuta na 250 stepeni.
U sud sa izrendanim sirom dodamo preostala 2 jaja i kiselu pavlaku i lepo sjedinimo. Udubljenja na košaricama napunimo filom i pečemo još 10 minuta na istoj temperaturi.
U činiju za serviranje naredjamo gotove košarice i pečen krompir sa prezlama koji pripremamo na sledeći način:
Krompir oljuštiti i iseći na sitnije kriške. Posoliti i uvaljati u prezle. U tepsiju u kojoj će se peći sipati ulje ili još bolje domaću mast.
Peći u zagrejanoj rerni na 200°C – 30min.
Sastojci:
za košarice :500 gr mlevenog mesa,3 kašike prezle, 4 jaja, 1 glavica luka, 100 ml kisele pavlake, peršun, 250 gr sira, Pola kašike mirodjije (može ali i ne mora), Ulje, So, mešavina začina, mleveni crni biber,
Sastojci za krompir u prezlama: ? kg krompira, 100 gr prezli,1 kašičica soli.