punjena patkaPotrebno je:

Patka srednje veličine (oko 2 kg), 200 g mesnate slanine, 200 g pečuraka, 200 g šunke, glavica crnog luka, 2 kašike masti, so, kašičica bibera u zrnu, mešavina suvih začina, sok od pola limuna, kašika brašna, čaša vode, čaša belog vina, so, biber, nekoliko kašika konjaka

Priprema:

Patku dobro operite, osušite je, pa dobro posolite i pobiberite. Zagrejte kašiku masti i na njoj propržite seckani luk, šunku, slaninu i pečurke. Posolite, pobiberite, dodajte biljni začin, biber u zrnu i rendanu koru i sok od limuna. Sve dobro izmešajte i tom smesom napunite patku, a otvor zatvorite čačkalicama. Stavite patku u pleh grudima nadole i nalijte vodom i vinom. Preko leđa razmažite preostalu mast. Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite oko sat vremena stalno prelivajući sokovima iz pleha. Po potrebi dolijte još vode ili vina, po ukusu. Pečenu patku izvadite, a sok procedite i u njemu razmutite malo brašna. Stavite da sos provri, pa ga sklonite s vatre i umešajte malo konjaka.

OSTAVI KOMENTAR