PEČENA PRASETINAZa 4 osobe potrebno je:
1,2 kg prasećeg karea (najmanje 8 rebara), 1 kg crvenog krompira, 8 čena belog luka, 2 grančice timijana, 2 lovorova lista, maslinovo ulje, so i biber.

Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Oštrim nožem zasecite kožicu presećeg mesa duž rebara, posolite i pobiberite sa svih strana. Operite i obrišite krompir. Oljuštite samo spoljnu opnu belog luka. Podmažite pleh, stavite meso tako da koža bude na dnu, okolo rasporedite krompir, dodajte beli luk, timijan i lovorov list i zalijte uljem. Pecite na srednjoj visini rerne 20 minuta, pa prelijte krompir sa 2 dl vode i pecite još 20 minuta. Potom okrenite meso, viljuškom izbockajte kožu da bi mast iscurila. Ako je potrebno, dolijte još vode i ostavite da se peče još 60 do 70 minuta. Kad isključite rernu i ostavite meso da odstoji još 15 minuta, zatim za isecite i poslužite dok je vruće. Ako želite da kožica bude karamelizirana, premažite je medom prilikom okretanja mesa.

OSTAVI KOMENTAR