pikantna teletinaZa 4 osobe:

800 g telećeg ribića, po jedan crveni i žuti grejpfrut, pomorandža, limun, 6 listića žalfije, čen belog luka, 30 g maslaca, 1 dl belog vina, 3 kašike ulja, ljuta papričica, so i malo brašna.

Limun i pomorandžu oljuštite, nekoliko komadića kore sačuvajte za kasnije a ostatak iseckajte na tračice. Vrhom oštrog noža napravite useke u mesu i u njih ubacite komadiće kore od agruma, meso uvežite kanapom da sačuva oblik tokom pečenja i uvaljajte ga u brašno. U većoj vatrostalnoj posudi zagrejte ulje i na njemu sa svih strana propržite meso da dobije zlatnožutu boju. Prelijte vinom, sačekajte da alkohol ispari, pospite iseckanom žalfijom, belim lukom, ljutom papričicom, iseckanom korom od limuna i pomorandže, posolite i pecite sat vremena na 180 stepeni. Za to vreme oljuštite oba grejpfruta, koru iseckajte, sok sačuvajte za kasnije, a pulpu isecite na kockice i na brzinu ih propržite na ostatku maslaca. Pečenu teletinu preručite na poslužavnik, u posudu u kojoj se meso peklo sipajte sačuvan sok od grejpfruta i kuvajte na umerenoj temperaturi nekoliko minuta uz stalno mešanje. Pečenje isecite na šnite, prelijte sokom od pečenja, okolo rasporedite dinstane kockice grejpfruta, meso pospite iseckanom koricom agruma i odmah služite.

OSTAVI KOMENTAR