Peceni punjeni patlidzanPotrebno je:
5 duguljastih patlidžana (oko 1 kg), 30 g kapara, 70 g crnih maslina bez koštica, 50 g inćuna u ulju, 200 g zrelog paradajza, 5-6 kašika izmrvljene sredine od hleba, 1 čen belog luka
1 veza peršuna, malo origana, maslinovo ulje, so i biber

Priprema:
Uzmite 4 patlidžana i presecite ih na dva dela po dužini, pa onda zasecite pulpu na udaljenosti od oko 1 cm od kore i pomoću kašike izdubite sredinu; odbacite semenke, pa sredinu isecite na kockice. Preostali patlidžan oljuštite i isecite na kockice.Paradajze blanširajte, oljuštite, pa svaki presecite napola. Lagano ih iscedite da bi izašle semenke i višak vode. Nožem sitno iseckajte polovinu pulpe, a ostatak isecite na komadiće.

Ispržite beli luk na 3 kašike ulja, dodajte kockice patlidžana i pržite sve dok ne omekša. Potom dodajte sitno seckani paradajz. Posolite, pobiberite i ostavite da se izdinsta.Sitno iseckajte inćune i peršun. Prženo povrće sipajte u činiju, pa ga pomešajte sa sredinom od hleba, peršunom, origanom, kaparima, maslinama i inćunima.Pod kratkim mlazom vode operite i kuhinjskim ubrusom osušite izdubljene polovine patlidžana. U svaki izdubljeni komad sipajte pripremljeni nadev i odozgo poredjajte komadiće paradajza.Namažite uljem jedan ili dva plitka pleha i poredjajte punjeni patlidžan; odozgo stavite po malo origana i sipajte malo ulja. Stavite u rernu zagrejanu na 180º C da se peče 35-40 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji par minuta pre serviranja.

OSTAVI KOMENTAR