bamija-sa-cufticamaPotrebno je:
za povrće: crni luk 2 kom, beli luk 4 čena, zelene paprike šilje 3 kom, paradajz 4 kom, plavi patlidzan 1 kom, bamija 500 g, veza peršuna 1, so,biber,vegeta po ukusu
za ćuftice: mleveno jagnjeće meso 500 g, crni luk 1, beli luk 4 čena, bajati hleb malo, jaje 1, soda bikarbona, ravna 1k.k, veza peršuna 1/2, so,biber,vegeta po ukusu

Priprema:
Prvo napraviti ćuftice, od navedenih sastojaka, dodati hleb potopljen u mleko, pa ocedjen, umesiti kompaktnu smesu i ostaviti da odstoji pola sata. Začiniti po ukusu. Zatim nauljenim rukama oblikovati ćuftice željene veličine. Odložiti sa strane. Na malo maslaca ispržiti obe vrste luka da pozlate, dodati papriku isečenu na kockice, pa kad omekša, dodati bamiju isečenu na kolutiće. Plavi patlidžan pre dodavanja iseći na kockice i posoliti, da pusti gorčinu, pa ga umesati u povrće. Kad omeksa,staviti i paradajz secen na kockice i krckati jelo na tihoj vatri.

Ako je potrebno, podliti sa šoljicom tople vode. Na pola kuvanja, ugrejati rernu, poredjati ćuftice u pleh i peći da fino porumene. Za to vreme, bamiji dodati seckan peršun i začiniti po ukusu. Kad su i povrće i ćuftice gotovi, prebaciti bamiju u zemljanu posudu, poredjati po njoj ćuftice i vratiti na kratko u još vruću rernu. Ovo može, a i ne mora, opet, po želji. Gotovo jelo obilato posuti seckanim peršunom.

OSTAVI KOMENTAR