Potrebno je:
Biftek 4 x 250 g, senf 3 supene kašike, majčina dušica 1 supena kašika, konjak 1 čašica, prokelj (listići) 0,5 kg, šargarepa (isečena na žilijen) 1 kom.
Praziluk (isečen na kockice) 120 g, puter 100 g, braon šećer 1 supena kašika, limun (sok) 1 kom, so, biber, guščja džigerica (isečena na kocke) 100 g
Beli luk 2 čena, slatko od šumskih jagoda 3 supene kašike, porto vino 1,5 dl, žalfija 6 listića.
Priprema:
Juneći file marinirati sa senfom, majčinom dušicom i konjakom. Uviti u foliju, pa ostaviti da odstoji 7 dana. Iseći četiri bifteka, začiniti sa solju i biberom, pa na ugerjanom tiganju zapeći sa svih strana. Položiti biftek u oval, pa na svaki komad staviti po kocku putera. Premestiti u zagrejanu rernu na 230 C stepeni, pa peći biftek 8-10 minuta, za srednje pečen.
Potom meso treba da odstoji 4-5 minuta pre serviranja. Prokelj oblanširati u ključaloj vodi jedan minut. U tiganju zagrejati maslinovo uje (2 supene kašike) i 50 g putera, pa blago dinstati praziluk, zatim dodati šargarepu i blanširani prokelj. Začiniti i dodati malo vode od kuvanja i limunov sok. Korigovati ukus. U zagrejenoj šerpici propržiti džigericu i beli luk, pa dodati svežu žalfiju. Glazirati šerpicu sa porto vinom, pa dodati začine. Zatim sipati slatko od jagoda. Lagano reducirati do gustine sosa i na kraju montirati sos sa hladnim puterom (25 g), uz lagano mućenje. Proveriti ukus i sos je spreman za jelo. Servirati prilog, zatim meso, pa preliti sosem.