Potrebno je:
1 pile (oko 1,4 kg) ili 6 bataka sa karabatacima,so, biber, 100 g dimljene slanine, 4 grančice timijana, ½ vezice peršuna, 2 lovorova lista, 1 kašika ulja, 2 kašike putera, 2 kašičice brašna
500 ml crvenog vina (npr. burgundca), 200 g luka, 200 g šampinjona
Priprema:
Pile operite i prosušite ubrusom, pa ga isecite na 8-12 komada i posolite. Slaninu iseckajte na kockice. Začinsko bilje operite i dobro osušite. U dubljem tiganju zagrejte dve kašike ulja i kašičicu putera i na tome hrskavo propržite slaninu, pa je ostavite u stranu. Na toj masnoći propržite komade piletine dok ne porumene, pa i njih izvadite.
Preostalu masnoću pospite brašnom, kratko mešajte da dobijete zapršku, podlijte je vinom, prokuvajte, pa sosem prelijte piletinu, timijan i lovorov list, pa sve to prebacite u rernu i pecite oko 25 minuta.U međuvremenu oljuštite luk i očistite pečurke. Dinstajte ih 2-3 minuta u tiganju na umerenoj temperaturi na preostalom puteru. Umešajte prethodno proprženu slaninu, pa sve to dodajte piletini.Jelo vratite još 25 minuta u rernu. Kad je gotovo, pospite ga seckanim peršunom.