zapeceni-puziciPotrebno je za 4 osobe:
250 g testenine u obliku pužića, 7 dl paradajz soka, 130 g mocarele, 350 g mešanog mlevenog mesa, struk praziluka, veća šargarepa, koren celera, list lorbera, 3 kašike maslinovog ulja, 1 dl suvog belog vina, 0,5 dl mleka, 150 g struganog parmezana, so i biber.

Priprema:
Praziluk, šargarepu i celer očistite i iseckajte na tračice, pa sve zajedno pržite 3 minuta na vrelom ulju. Dodajte mleveno meso, lorberov list, posolite i pobiberite. Prelijte vinom i kada alkohol ispari dodajte paradajz sok. Kuvajte 25 minuta na umerenoj temperaturi, uz povremeno mešanje. Pred kraj kuvanja dodajte mleko, promešajte nekoliko puta i sklonite s ringle. Pužiće skuvajte u ključaloj slanoj vodi, pazeći da se ne prekuvaju. Ocedite, preručite u drugu posudu, prelijte s kutlačom-dve pripremljenog sosa, promešajte i pospite struganim parmezanom.

Sloj ovako pripremljene testenine sipajte u podmazanu vatrostalnu posudu, odozgo rasporedite komadiće mocarele, sve pospite slojem struganog parmezana i prelijte sosom od paradajza i mesa. Ceo postupak ponovite da potrošite sav materijal i pecite 25 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Servirajte toplo.

OSTAVI KOMENTAR