Potrebno je:
Glavni sastojci:
600 g pačiji sitniš vrat, krila, noge, trtica, želudac, 2 glavice crnog luka, 250 g šampinjona, 2 kom smrznutog paradajza, 3 kom krompira srednje veličine, 50 g smrznutog graška, 50 g smrznute boranije, 150 g smrznute šargarepe, 50 g crvene mesnate parike, 50 g sitno sečene kelerabe sa lišćem, 100 g margarina, 50 g kajmaka
Začini za meso:
malo soli, malo mlevenog bibera, malo suvog biljnog začina, malo mlevene crvene paprike, malo biljne soli sa belim lukom,, malo italijana, malo mente, malo bosiljka
Začini za povrće:
malo kotanyi grill povrće, malo soli, malo suvog biljnog začima
Sastojci za zapršku:
1 kašika brašna, 1 kašičica ravna crvene mlevene paprike, malo ulja
Sastojci za palentu:
½ l vode, malo soli, 300 g kukuruznog griza, 2 kapi ulja
Priprema:
Meso natrljati napred navedenim začinima za meso. Lukac iseći na sitno, šargarepu, šampinjone, paradajz, crvenu papriku i kelerabu-koren i list iseckati na komadiće, takođe krompir iseckati na kockice.Sve potrebno povrće, luk, šampinjone paradajz, krompir, grašak, boraniju, šargarepu, papriku i kelerabu-koren i list izmešati i dodati napred navedene začine za povrće.Na margarinu i kajmaku, uz vrlo malo vode, dinstati lukac dok ne postane staklast. Na tako dinstani lukac dodati pripremljeno povrće.
Kad se smesa povrća malo udinsta dodati pačiji sitniš i podliti sa vodom da ogrezne.Kad smesa baci privi ključ nastaviti dinstati na tihoj vatri pokriveno, uz povremeno podlivanje vodom.
Dinstati približno 120 min. da se meso dobro ukuva.Radi bržeg postupka moguće je pačije meso kuvati u ekspres loncu prema sledećem: meso staviti u lonac doliti 1 l vode i zatvoriti.
Kad počne da pišti, smanjiti vatru i kuvati 45 min.Izručiti meso i tečnost u kojoj se meso kuvalo u posudu sa delimično dinstanim povrćem i još dinstati 30 min.
Kada je sve skuvano napraviti tanku zaprašku i preliti jelo i kuvati još 5 min.Priprema palente: U posudi staviti vode, soli i dve kapi ulja.Kad provri dodavati postepeno kukuruzni griz i mešati. Kad se smesa počne stvrdnajavati smanjiti vatru i još oko 3 min. mešati da smesa postane glatka.
Izvaditi iz posude i servirati uz paprikaš.