Potrebno je:
1 kg piletine može cela kokoška ili samo bataci sa karabatacima, 40 češnjeva belog luka, 40 glavica ljutike/aljme, 1 manja vezica peršuna, 150 ml belog vina, 350 ml pileće supe
3 pune kašike brašna, naribana limunova korica i sok, po 1/4 kašičice ili po ukusu biber vegeta mix, ljuta paprika mix, vegeta Natur
Priprema:
Oprati piletinu, očistiti od viška masnoći iseći na komade.U jednu zdelu sipati brašno, i od svakog začina po malo i sve to dobro promešati.U veću i dublju šerpu sipati ulje i pustiti da se polako zagreva.Svaki komad piletine, koji ste prethodno osušili uvaljati u brašno samo da prekrije piletinu i stavljati u šerpu u zagrejano ulje, kožica da je okrenuta prema gore, i pržiti oklopljeno dok blago ne porumeni.Okrenuti drugu stranu, propržiti i sa te strane i stavliti u šerpicu sa poklopcem.Ja sam moju piletinu pržila iz dva puta i koristila sam samo batake sa karabatacima.
Dok se piletina prži oljuštite luk i beli luk i operite i odvojite listove peršuna od drškica. Isećite drškice, a listove sitno naseckajte.U ulje, u kojem ste pržili piletinu, dodajte cele češnjeve belog luka, cele glavičice ljutike/aljme i drškice od peršuna.Pržite, povremeno promešajte dok ne zamiriše.Dodati belo vino i sve dobro izgrebite sa dna drvenom kašikom, dodati pileći temeljac, ako ga nemate, dodajte vodu u kojoj ste otopili jednu pileću kocku za supu, dodajte sve začine po vašem ukusu, limunovu koricu i sok i vratiti piletinu u šerpu.
Pustite da provri, smanjiti temperaturu, poklopiti i krčkati pola sata, povremeno protresite šerpu.Posle pola sata otklopite i krčkajte još 10-15 min. ili dok sos ne počne polako da se zgušnjava.
Meso treba da ostane u sosu, nemojte previše da ga ukuvate. Probajte i po potrebi dodajte još soli i bibera.Posuti sitno seckanim peršunom i poslužiti toplo sa kuvanim krompirom ili šta vi volite.