pecena-patka-sa-vinom-i-jabukamaPotrebno je:
1 patka, so, biber, smrekova boba (kleka), 2 kašike maslinovog ulja, 3 karanfilića, 3 lovorova lista, 1 limun, 1 pomorandža, 3 jabuke, 200 grama slanine, 0,3 crvenog vina, solamil (može i obično brašno)

Priprema:

Patku kako spolja tako i iznutra utrljati solju, biberom, izdrobljenom bobom i pokapati 1/2 limuna. Jabuke iseći na tanke kocke, dodati karanfilić, lovorov list i isceđenu polovinu limuna, pa svim tim napuniti patku.

Patku postaviti leđima nagore u dubok pleh. Slaninu naseći na kockice i na tiganju je propržiti na maslinovim ulju, pa dodati u pleh. Pleh poklopiti i staviti u rernu da se peče oko sat i po na temperaturi 220 stepeni.

 

U toku pečenja povremeno patku prelivati sosom od pečenja pomešanim sa crvenim vinom. Kada je patka pečena, izvaditi je i iseći na porcije, a u sos od pečenja razmutiti solamil ili brašno. Tako se dobije gušći sos u koji treba narendati koru pomorandže. Sosom preliti isečene delove patke i dekorisati kolutovima pomorandže. Kao prilog su dobri kuvani krompirići, a može se jesti sa crnim ili belim hlebom.

OSTAVI KOMENTAR