Potrebno je:
3 ćureća fileta (grudi), 8 do 10 šampinjona, 2-3 kašike suvih vrganja
ili lisičarki, 2 kašike pavlake za kuvanje, 2 kašičice majčine dušice, 2 kašike prezli, kašičica ruzmarina, glavica crvenog luka, 2 čena belog luka, 1 dl slatkog vina, 1 kocka kokošje ili goveđe supe, kašika butera i 2 projinog brašna. Za sos: 2 kašičice peršuna, 3 kašike belog vina, 3 kašike pavlake za kuvanje, so i biber po ukusu.
Priprema:
Suve gljive potopite u malo vruće vode da nabubre. Za to vreme na umerenoj temperaturi na buteru izdinstajte iseckani crni i beli luk sa sitno iseckanim svežim pečurkama, dodajte majčinu dušicu, slatko vino i ruzmarin, posolite i pobiberite. Stalno mešajući pržite nekoliko minuta, dodajte oceđene suve gljive i pržite još 2-3 minuta. Umešajte pavlaku za kuvanje i prezle da smesa postane gusta. Meso prekrijte plastičnom folijom, istanjite ga tučkom, posolite i pobiberite.
Svaki file premažite debljim slojem namaza od pečuraka, urolajte, zatvorite sa strane i ispržite na maslinovom ulju nekoliko minuta sa svih strana dok meso ne dobije zlatnu nijansu. Meso stavite u pleh ili vatrostalnu činiju, sipajte 0,75 l supe od kocke, prekrijte folijom i pecite 40 minuta na 200 stepeni, a poslednjih 10 minuta bez folije. Izvadite iz rerne, a tečnost koja je ostala u činiji sipajte u posudu za mućenje, dodajte belo vino, pavlaku za kuvanje, so i biber. Sačekajte da provri, kuvajte oko 5 minuta, dodajte sitno iseckani peršun i sipajte preko ćurećeg rolata.