svinjetina-sa-spanacemPotrebno je:
1,5 kg svinjskih grudi bez kostiju, 200 g spanaća ili blitve, 30 g mešanog mlevenog mesa, 2 jaja, glavica crnog luka, 2 čena belog luka, kašičica kima, kašika ulja, kašika suvih začina, 3 kašike iseckanog peršuna, 2 kašike prezli, 5 dl belog vina, so i biber.
Priprema:

Svinjski file uronite u vruću vodu na 15 minuta, zatim ga ohladite i napravite rezove na svakih 0,5 cm. Na malo ulja izdinstajte sitno iseckani beli luk, mleveni kim, suve začine i biber, dobro promešajte i time istrljajte meso sa unutrašnje i spoljašnje strane, prekrijte ga folijom i ostavite da odstoji u frižideru tokom noći. Sutradan blanširajte spanać ili blitvu, sitno ih iseckajte, a mleveno meso pomešajte sa jajima, sitno iseckanim crnim lukom, prezlama i peršunom.

Na meso stavite prvo spanać, pa mleveno meso, urolajte i pričvrstite čačkalicama. Stavite u pleh, nalijte vodu i pecite 60 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, zatim pojačajte temperaturu na 200 i pecite još 45 minuta. Povremeno okrećite meso i dolivajte pomalo vode, a 15 minuta pre kraja nalijte vino. Meso ostavite da odstoji oko 20 minuta, isecite ga na kolutove i prelijte sokom iz pleha.

OSTAVI KOMENTAR