Zapečene svinjske šnicle

zapecene-svinjske-sniclePotrebno je:
1 kg svinjskih šnicli, 1 pavlaka, 50 g majoneza, 2 veze mladog luka (ili velika glavica starog u nedostatku mladog)

Priprema:
Oprati luk, i sve zajedno sa zelenim delom iseckati na komadiće veličine pola cm. Sipati u vatrostalnu posudu.Šnicle oprati, izlupati i posuti vegetom. Uvaljati ih u brašno, i ispeći sa obe strane po minut.Šnicle složiti preko iseckanog luka, zatvoriti vatrostalnu i peći na 180ºC u rerni oko 30 min.Zatim umutiti pavlaku sa majonezom i preliti preko šnicli.Otklopljenu vatrostalnu činiju vratiti u rernu da se zapeče 5-10 min.
Izvor: B92

Juneći odrezak sa boranijom

juneci-odrezak-sa-boranijomPotrebno je:
750 g zelene boranije (može i smrznuta), so, 4 šargarepe, 4 juneći odrezak (po 150 g), biber, kašika ulja, 2 kašike kisele pavlake, 2 kašičice crvenog bibera

Priprema:
Kuvati boraniju oko 15 minuta (ako je smrznuta, ubaciti je direktno u ključalu vodu). Obariti šargarepu i iseckati je na kolutiće.Natrljati stejkove biberom, zagrejati teflonski tiganj i pržiti sa svake strane po 3–4 minuta. Izvaditi meso i posoliti ga.U sok od prženja naliti šolju vode i prokuvati. Umešati kiselu pavlaku i krupno mleveni crveni biber.Procediti boraniju i izmešati je s šargarepom. Servirati pripremljeno povrće uz meso koje smo iseckali na režnjeve i prelili sosom. Za prilog možete dodati i pire krompir. Servirati uz suvo crno vino po izboru.

Pohovane palačinke sa piletinom

pohovane palacinkePotrebno je:
250 g piletine, 1 kašičica mešavine biljnih začina, 40 g maslaca, 1 kiseli krastavac, 1 paprika, So i biber, 100 ml kisele pavlake,
Za pohovanje: Ulje, 50 g brašna, 2 jajeta, 80 g prezle.

Priprema:
Piletinu narežite na kockice, pospite začinom, malo posolite, promešajte, pa izdinstajte na maslacu. Kada je meso gotovo mekano, dodajte sitno naseckane krastavce, papriku i na kraju kiselu pavlaku.Ispecite palačinke na uobičajen način. Na svaku stavite po kašiku nadeva, preklopite ih s dve strane prema sredini, a zatim savijte.Napunjene palačinke uvaljajte u brašno, zatim u jaja, pa u prezllu i pržite ih u ulju sa svih strana do zlatnožute boje.

Savršena sočna pljeskavica

pljeskavica
Pogledajte savete za pripremu ukusnih i sočnih pljeskavica.
Izbor mesa je važan. Ako želite sočan hamburger, izaberite juneće meso, po mogućstvu ono koje sadrži 80% mesa i 20% masnoće.  Što je meso manje masno, pljeskavice će biti manje sočne.Pažljivo pripremajte. Najbolji način oblikovanja pljeskavica je rukama. Nemojte jako pritiskati i previše mesiti meso.Nemojte prerano okrenuti pljeskavicu. Sačekajte da meso dobije hrskavu koricu pre nego što okrenete pljeskavicu. Znaćete da je strana pečna kada se lako dovoji od tiganja.Nemojte pritiskati pljeskavicu. Odolite iskušenju da pritisnete pljleskavicu dok se peče jer će tako izgubiti sočnost.Pecite na odgovarajućoj temperaturi. Ne samo da će meso biti ukusnije, već odgovarajuća visoka temperatura može da neutrališe eventualne bakterije.Pripremajte pljeskavice u tučanom posuđu. Ukoliko ste u mogućnosti, pljeskavice pripremajte u tučanom posudju. Tiganj za gril će dati pljesakvici šare kao da je pripremljena na roštilju, ali će prostor između šara ostati nepečen.

Jufčice

jufčicePotrebno je:
1/2 kg pilećeg mesa, 1/2 kg debljih kora (postoje specijalne kore za ovo jelo, prepečene, deblje, nalik onima od heljde), so, biber

Priprema:
Od pilećeg mesa skuvajte jaču supu, posolite i pobiberite. Skuvanu piletinu odvojte od kostiju i isitnite. Podmažite pleh. Prvu koru umočite u supu, pa je stavite na dno pleha. Odozgo stavite istinjeno meso. Redjajte kore i meso umačući svaku koru u supu. Završite korom, odozgo poredjajte pileću kožicu i zalijte supom (ne previše). Stavite pitu u rernu zagejanu na 200 stepeni da se peče oko 40 minuta.

Tajnikuvar.rs - 2011.