Kako da pripremite slaninu

kako-da-svaki-put-pripremite-slaninu

Potrebno je:
Mesnata carska slanina,malo ulja, biber,

 

Priprema:
Slana, hrskava i ne previše tvrda. Ko je ne bi u slast pojeo? Iako nije najzdravija opcija za doručak, ponekad je u redu izabrati je za početak dana, pogotovo ako je pripremljena na ovaj način.
Ovaj jednostavan trik pokazaće vam kako da pripremite savršenu slaninu, svaki put.

Marinirana govedina

MARINIRANA GOVEDINAPotrebno je za 8 osoba:
2 kg govedine, 4 dl soja sosa, 1 l crnog vina, 1 dl maslinovog ulja, 2 limuna, 100 g meda, kašičica crnog mlevenog bibera, 4 lovorova lista i 2 čena belog luka.

Priprema:
U dubokoj činiji napravite marinadu od soja sosa, crnog vina, maslinovog ulja, soka od dva limuna, meda i crnog bibera. Sve sastojke dobro umutite, dodajte lovor, pa odvojite 4 dl marinade po strani. U preostalu mešavinu potopite govedinu, pazeći da meso sa svih strana bude "potopljeno", prekrijte folijom i ostavite da odstoji u frižideru 2 sata. Potom izgnječite beli luk i njime protrljajte unutrašnjost šerpe u kojoj ćete peći meso i podmažite uljem. Izvadite meso iz marinade, ostavite da se iscedi i potom pecite na jakoj vatri oko 20 minuta dok ne dobije zlatnorumenu koricu sa svih strana.

Opširnije: Marinirana govedina

Rolat od šnicli

rolat-od-snicliPotrebno je:
4 veće juneće šnicle, 4 šargarepe, 4 struka mladog luka, 100 g kačkavalja, kesica tartar sosa, peršun, ulje

Priprema:
Šnicle izlupati, istanjiti i posoliti. Skuvanu šargarepu iseći na kockice i pomešati sa rendanim kačkavaljem i seckanim mladim lukom. Ovu masu staviti na šnicle, uviti u rolat i pričvrstiti čačkalicom. U tiganju sa dosta ulja ispržiti sa obe strane. Kad se rolat ohladi, iseći na komade. Zaliti tartar sosom i ukrasiti kockicama kuvane šargarepe, mladim lukom i peršunom.

Rolnice sa kupusom i kolenicom

Rolnice sa kupusom i kolenicomPotrebno je:
500 g kiselog kupusa, 1 dimljena kolenica (ili 300 do 400 g dimljenog šarana ako ne volite meso), pakovanje debelih kora, biber, ulje za prženje.

Priprema:
U dubokom tiganju zagrejte malo ulja i prodinstajte kiseli kupus. U medjuvremenu, pripremite kolenicu ili šarana. Odvojite meso od kostiju, sitno iseckajte i promešajte zajedno sa dinstanim kupusom. Začinite po ukusu i deo po deo smese urolajte u debele kore. Rolnice stavite u duboku masnoću (palmino ulje ili mast), ispržite i servirajte kao toplo predjelo.

Džigerica u saftu

dzigerica-u-saftuPotrebno je:
500 g svinjske džigerice, 3 kašike ulja, 3 glavice luka, 3 kašike brašna, 1 dl soka od paradajza, 2-3 kašike pavlake, so, biber, kašičica aleve paprike, lovorov list, začini po ukusu.

Priprema:
Iseckajte luk i propžite ga na zagrejanom ulju. Na pola prženja dodajte džigericu iseckanu na trake i uvaljanu u 2 kašike brašna.
Kada se džigerica isprži, dodajte paradajz-sok pomešan s pavlakom i kašikom brašna. Sipajte 2 dl vode, stavite lovorov list i ostavite da neko vreme vri. Služite uz kuvan krompir ili testeninu.

Tajnikuvar.rs - 2011.