Svinjska pečenica sa šljivama

SVINJSKA PECENICA SA SLJIVAMA

 

Potrebno je:
1 svinjska pečenica, 1/4 l belog vina, 1 kašika šećera, sok od 1 limuna,
3 karanfilića, 1 kašičica bibera u zrnu, 250 g suvih šljiva, so, biber, 1 kašika margarina, 1 glavica crnog luka.

 

Priprema:
Skinite kožicu sa pečenice i prorežite je do sredine. Kuvajte 10 minuta belo vino sa šećerom, limunovim sokom, karanfilićem, biberom u zrnu i suvim šljivama. Izvadite šljive, malo ih ohladite, izvadite koštice i poredjajte ih po pečenici. Meso obmotajte koncem, natrljajte solju i biberom i pržite na margarinu. Dodajte kockice luka i pržite još 30 minuta. Dodajte vino i prokuvajte. Meso isecite na lepe kolutove i složite ih na tanjir. Sok od pečenja procedite i posebno servirajte.

Južnjačko pečenje

juznjacko-pecenjePotrebno je:
1 kg junećeg buta, 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašičica ljute paprike, kumin, po želji, origano, korijander, beli luk u prahu, crni luk u prahu, 1 tegla pelata, 1 tegla soka od paradajza

 
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Ulje ugrejte, a zatim poprskajte meso. Uvaljajte junetinu u začine sa svih strana. Stavite meso u posudu za pečenje i prekrijte ga alu- folijom. Smanjite temperaturu u rerni na 180 stepeni i stavite junetinu da se peče tri do četiri sata. Izvadite ga i pomešajte sa paradajzom i zatim vratite u rernu na još pola sata.Jelo služite uz pire krompir ili pirinač.

Šnicle sa brokolijem

snicle sa brokolijem

Potrebno je:
250 g grčkog kremastog jogurta (10% masti), kima na vrh noža, 1-2 kašičice limunovog soka, 500 g brokolija, 75 g pita-hleba, 400 g svinjskih šnicli, 1 češanj belog luka, so, 3 supene kašike maslinovog ulja, biber, 100 ml čorbe od povrća

 

Priprema:
Ispresujte beli luk i sipajte ga u jogurt. Jogurt začinite solju, kimom i limunovim sokom. Brokoli iskidajte na cvetiće. Hleb iseckajte na sitne komade. Šnicle izlupajte i isecite na fine komade.
Ulje stavite u veliki tiganj dok ne pokrije dno. Pržite meso i hleb 2 do 3 minuta. Začinite solju i biberom. Brokoli kratko propržite na masti. Dodajte čorbu i kuvajte 4 do 5 minuta. Dodajte meso i hleb. Začinite belim lukom.

Piletina u bešamel sosu

Piletina u besamel sosuPotrebno je:
800 g pilećeg belog mesa, 4 dunje, 1 limun, 2,3 grančice majčine dušice, muskatni orah u prahu na vrh kašičice, 50 g putera, 2 dl mleka, kašika brašna, kašika kisele pavlake, 2 kašike prezli, malo maslinovog ulja, so i biber.

Priprema:
Meso operite, osušite, prelijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite, pospite seckanom majčinom dušicom, stavite u pleh obložen papirom za pečenje i poprskajte sa malo vode. Dunje oljuštite, očistite, isecite na kriške ili kolutiće, poprskajte limunovim sokom i rasporedite oko pilećeg mesa. Kiselu pavlaku pomešajte sa prezlama i sipajte preko mesa, pa sve pecite 30 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Za to vreme zagrejte puter u tiganju, dodajte brašno, promešajte, dodajte toplo mleko i mešajte da se ne bi formirale grudvice. Posolite, pobiberite i začinite muskatnim oraščićem. Pečenu piletinu služite sa komadićima dunje i prelijte bešamel sosom.

Svinjski medaljoni sa paradajzom

Svinjski medaljoni sa paradajzom

Potrebno je:
10 grančica ruzmarina, 8 svinjskih medaljona, 800 g zelenog paradajza, 60 g crnih maslina bez koštice, so, biber, 4 kašike ulja, 2 čena belog luka, malo šećera, 150 ml instant-supe od povrća.

 

Priprema:
]Meso obložite ruzmarinom i začinite. Na pekaču propržite meso sa obe strane oko 2 minuta. U rerni na 185 stepeni pecite još 6-8 minuta. Paradajz i beli luk i ostatak ruzmarina isecite. Dinstajte paradajz oko 4 minuta dodajte luk i ruzmarin, začinite. Nalijte supom. Dodajte maslinke i pustite da proključa.

Tajnikuvar.rs - 2011.