Piletina u bešamel sosu

Piletina u besamel sosuPotrebno je:
800 g pilećeg belog mesa, 4 dunje, 1 limun, 2,3 grančice majčine dušice, muskatni orah u prahu na vrh kašičice, 50 g putera, 2 dl mleka, kašika brašna, kašika kisele pavlake, 2 kašike prezli, malo maslinovog ulja, so i biber.

Priprema:
Meso operite, osušite, prelijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite, pospite seckanom majčinom dušicom, stavite u pleh obložen papirom za pečenje i poprskajte sa malo vode. Dunje oljuštite, očistite, isecite na kriške ili kolutiće, poprskajte limunovim sokom i rasporedite oko pilećeg mesa. Kiselu pavlaku pomešajte sa prezlama i sipajte preko mesa, pa sve pecite 30 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Za to vreme zagrejte puter u tiganju, dodajte brašno, promešajte, dodajte toplo mleko i mešajte da se ne bi formirale grudvice. Posolite, pobiberite i začinite muskatnim oraščićem. Pečenu piletinu služite sa komadićima dunje i prelijte bešamel sosom.

Šnicle sa brokolijem

snicle sa brokolijem

Potrebno je:
250 g grčkog kremastog jogurta (10% masti), kima na vrh noža, 1-2 kašičice limunovog soka, 500 g brokolija, 75 g pita-hleba, 400 g svinjskih šnicli, 1 češanj belog luka, so, 3 supene kašike maslinovog ulja, biber, 100 ml čorbe od povrća

 

Priprema:
Ispresujte beli luk i sipajte ga u jogurt. Jogurt začinite solju, kimom i limunovim sokom. Brokoli iskidajte na cvetiće. Hleb iseckajte na sitne komade. Šnicle izlupajte i isecite na fine komade.
Ulje stavite u veliki tiganj dok ne pokrije dno. Pržite meso i hleb 2 do 3 minuta. Začinite solju i biberom. Brokoli kratko propržite na masti. Dodajte čorbu i kuvajte 4 do 5 minuta. Dodajte meso i hleb. Začinite belim lukom.

Šnicle u sosu od mirodjije

snicle u sosu od mirodjijePotrebno je:
juneće mleveno meso 500 grama, crni luk 1 glavica, beli luk 2 čena, jaje 1, hleb 1 kriške, mleko malo, so, biber i začini po ukusu, brašno kašika, crvene paprike malo, ulje za prženje
za sos: ulje tri kašike, brašna 2 kašike, mleko ili neutralna pavlaka čaša, so i mirodjija 1 kašičica

Priprema:
Mleveno meso pomešati sa jajetom, crni i beli luk sitno izrendati. Krišku hleba potopiti u mleko ocediti od mleka i udrobiti. Dodati so, biber i začine. Na kraju kašiku brašna i malo crvene mlevene paprike. Sve sastojke sjediniti i oblikovati šnicle. Pržiti šnicle u dubokom vrelom ulju sa obe strene po nekoliko minuta. Vadite gotove šnicle na salveti da upiju višak masnoće. Sos. Zagrejte ulje, dodajte brašno i promešajte da se uprži i pazite da ne zagori. Dolijte mleko ili pavlaku i na tihoj vatri kuvajte da se zgusne (mleko možete dodavati po želji). Posolite i dodajte mirođiju. Sve promešajte i prelijte preko šnicli. Poslužite uz sezonsko povrće.

Svinjski medaljoni sa paradajzom

Svinjski medaljoni sa paradajzom

Potrebno je:
10 grančica ruzmarina, 8 svinjskih medaljona, 800 g zelenog paradajza, 60 g crnih maslina bez koštice, so, biber, 4 kašike ulja, 2 čena belog luka, malo šećera, 150 ml instant-supe od povrća.

 

Priprema:
]Meso obložite ruzmarinom i začinite. Na pekaču propržite meso sa obe strane oko 2 minuta. U rerni na 185 stepeni pecite još 6-8 minuta. Paradajz i beli luk i ostatak ruzmarina isecite. Dinstajte paradajz oko 4 minuta dodajte luk i ruzmarin, začinite. Nalijte supom. Dodajte maslinke i pustite da proključa.

Ćulbastija

culbastijaPotrebno je:
750 g junećeg ramsteka, ulje, 4 glavice crnog luka, so, biber

 
Priprema:
Ramstek isecite na šnicle, pa svaku šniclu posolite, pobiberite i pomešajte sa lukom isečenim na rebarca. Sve prelijte uljem, još jednom izmešajte i stavite u frižider da meso par sati stoji u marinatu. Pre pečenja ćulbastiju očistite od luka i pecite na žaru ili kuhinjskom grilu, a marinadu i luk sačuvajte. Pečene ćulbastije stavite na tanjir i pospite lukom i marinadom.

Tajnikuvar.rs - 2011.