Musaka sa piletinom i kuvanim jajima

MUSAKA SA PILETINOM I KUVANIM JAJIMAPotrebno je:
9 jaja, 500 g mlevenog pilećeg mesa, 1 glavica crnog luka, 1 jaje, seckani peršun, so, mešavina suvog začina, biber, ulje, 1 kašika brašna, 2 dl mleka, 100 g kačkavalja.

 
Priprema:
Skuvajte jaja, očistite ih, presecite napola i poređajte u nauljenu vatrostalnu posudu. Naseckajte crni luk i upržite ga, zatim dodajte mleveno meso i nastavite sa prženjem. Dodajte začine i jedno sveže jaje, dobro promešajte i sipajte preko kuvanih jaja. Tri kašike ulja i kašiku brašna malo upržite pa u to polako dolivajte mleko i kuvajte dok se ne zgusne. Sos prelijte preko mesa, narendajte kačkavalj i stavite da se peče u rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.

Kako da pripremite slaninu

kako-da-svaki-put-pripremite-slaninu

Potrebno je:
Mesnata carska slanina,malo ulja, biber,

 

Priprema:
Slana, hrskava i ne previše tvrda. Ko je ne bi u slast pojeo? Iako nije najzdravija opcija za doručak, ponekad je u redu izabrati je za početak dana, pogotovo ako je pripremljena na ovaj način.
Ovaj jednostavan trik pokazaće vam kako da pripremite savršenu slaninu, svaki put.

Rolnice sa kupusom i kolenicom

Rolnice sa kupusom i kolenicomPotrebno je:
500 g kiselog kupusa, 1 dimljena kolenica (ili 300 do 400 g dimljenog šarana ako ne volite meso), pakovanje debelih kora, biber, ulje za prženje.

Priprema:
U dubokom tiganju zagrejte malo ulja i prodinstajte kiseli kupus. U medjuvremenu, pripremite kolenicu ili šarana. Odvojite meso od kostiju, sitno iseckajte i promešajte zajedno sa dinstanim kupusom. Začinite po ukusu i deo po deo smese urolajte u debele kore. Rolnice stavite u duboku masnoću (palmino ulje ili mast), ispržite i servirajte kao toplo predjelo.

Marinirana govedina

MARINIRANA GOVEDINAPotrebno je za 8 osoba:
2 kg govedine, 4 dl soja sosa, 1 l crnog vina, 1 dl maslinovog ulja, 2 limuna, 100 g meda, kašičica crnog mlevenog bibera, 4 lovorova lista i 2 čena belog luka.

Priprema:
U dubokoj činiji napravite marinadu od soja sosa, crnog vina, maslinovog ulja, soka od dva limuna, meda i crnog bibera. Sve sastojke dobro umutite, dodajte lovor, pa odvojite 4 dl marinade po strani. U preostalu mešavinu potopite govedinu, pazeći da meso sa svih strana bude "potopljeno", prekrijte folijom i ostavite da odstoji u frižideru 2 sata. Potom izgnječite beli luk i njime protrljajte unutrašnjost šerpe u kojoj ćete peći meso i podmažite uljem. Izvadite meso iz marinade, ostavite da se iscedi i potom pecite na jakoj vatri oko 20 minuta dok ne dobije zlatnorumenu koricu sa svih strana.

Opširnije: Marinirana govedina

Rolat od šnicli

rolat-od-snicliPotrebno je:
4 veće juneće šnicle, 4 šargarepe, 4 struka mladog luka, 100 g kačkavalja, kesica tartar sosa, peršun, ulje

Priprema:
Šnicle izlupati, istanjiti i posoliti. Skuvanu šargarepu iseći na kockice i pomešati sa rendanim kačkavaljem i seckanim mladim lukom. Ovu masu staviti na šnicle, uviti u rolat i pričvrstiti čačkalicom. U tiganju sa dosta ulja ispržiti sa obe strane. Kad se rolat ohladi, iseći na komade. Zaliti tartar sosom i ukrasiti kockicama kuvane šargarepe, mladim lukom i peršunom.

Tajnikuvar.rs - 2011.