Pasta sa tikvicama

Pasta sa tikvicamaPotrebno je:
Dvr srednje tikvice.

Priprema:
Od sastojaka potrebno:
2 tikvice srednje velicine 3-4 cena belog luka 3 jaja 100-150 gr. feta sira 100-150gr. testenine (fusili) so, biber,persunovo lisce, maslinovo ulje. Na maslinovom ulju proprziti na kockice isecene tikvice , u to dodati beli luk, kada tikvice omeksaju beli luk izvaditi. U tikvice ubaciti jaja i promesati, posoliti i pobiberiti, dodati persunovog lista. Sve to sjediniti sa testeninom koju smo prethodno skuvali. Na kraju dodati na kockice isecenu fetu.

Musaka sa pečenim paprikama

musaka-sa-pecenim-paprikamaPotrebno je:
500 gr mlevenog mesa, 2 glavice luka, 10 pečenih paprika, većih, očišćenih, 1 jaje, 1 kisela pavlaka ( čaša 180 ml ), 1 kašika suvog začina, malo soli i bibera, 1 čaša vode, 3 – 4 kašike ulja.

Priprema:
Iseckati crni luk, dodati mu malo vode i suvi začin pa dinstati 15 minuta da omekani.Dodati zatim mleveno meso i nastaviti dinstanje uz dodavanje malo vode.Dinstati nekih 20 minuta pa skloniti sa vatre.Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreva.Uzeti vatrostalnu ili keramičku tepsiju, posudu pa pouljiti.Papriku “otvoriti”, raseći i podeliti na tri dela.Pokriti dno posude rastvorenim paprikama, preko staviti pola mesa, pa sloj paprike i opet meso.Odgore staviti ostatak paprike, ako imate malo manje nije strašno.Srednji red paprike možete zameniti gore pomenutim krompirom.
Umutiti jaje, pavlaku, vodu, so, biber i preliti preko složenih sastojaka.Staviti da se peče sat, do sat ipo zavisno od rerne i koliko posudi treba da se zagreje.Gotovo je kada se uhvati lepa korica.Poslužiti toplo.

Pikantno Govedje Pečenje

PIKANTNO PECENjEZa 6 osoba potrebno je:
1,2 kg goveđeg filea bez kostiju, 4 glavice crnog luka, 2 kašike običnog i 2 kašike pikant senfa, 80 g putera, 2 kašičice seckanog timijana, ulje, so i biber.

Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. U činiji pomešajte sitno seckani crni luk, običan i pikant senf, omekšali puter, timijan i 2 kašike maslinovog ulja. U tiganju zagrejte 4 kašike maslinovog ulja, kratko zapecite meso (po 2 minuta sa svake strane) dok se na površini ne uhvati tanka korica i potom stavite u pleh obložen većom aluminijumskom folijom. Bogato namažite meso mešavinom senfa, putera, luka, ulja i timijana, posolite i pobiberite i hermetički zatvorite ivice folije. Pecite u rerni 150 - 180 minuta, dok meso potpuno ne omekša.

Svinjske butkice u crnom pivu

SVINJSKE BUTKICE U CRNOM PIVU

 

 

 

 

 

Potrebno je:
1 kg sveže svinjske butkice, so, biber, suvi biljni začin, 500 g mladih krompirića, 1 koren celera, 1 glavica crnog luka, 1 list lovora, biber u zrnu, 300 ml crnog piva

 

Priprema:
Butkicu dobro natrljajte solju i suvim biljnim začinom. Stavite je u pleh preko lista lovora, nalijte s malo vode i pecite sat vremena na 200 stepeni. Potom izvadite pleh, prelijte pivom i pecite još pola sata. Zatim oko butkice poređajte mlade krompiriće, te ubacite biber, očišćen luk i celer koje ste isekli na krupnije komade. Nastavite da pečete na 180 stepeni povremeno okrećući meso kako bi se zapeklo sa svih strana.

Pirinač sa pečurkama i povrćem

Pirinac sa pecurkama i povrcem

 

 Potrebno je:
2 šolje pirinča, 800 g pečuraka, 1 glavica crnog luka, 500 g spanaća, 1 zelena paprika, 1 crvena paprika, 1 žuta paprika, malo ulja, peršun, so, biber, suvi začin.

 
Priprema:
Izdinstajte pečurke i luk na malo ulja, prokuvajte spanać i posebno pirinač. Kad sve to pripremite, u đuveč tepsiju sipajte malo ulja i razmažite, pa stavite jedan red pirinča, jedan red pečuraka i ponovite postupak još jednom. Iseckajte spanać pa stavite odozgo i dodajte papriku isečenu na štapiće. Ubacite u rernu i pecite na 180 stepeni 25-30 minuta, dok se ne zapeče.

Tajnikuvar.rs - 2011.