Pohovane palačinke sa piletinom

pohovane palacinkePotrebno je:
250 g piletine, 1 kašičica mešavine biljnih začina, 40 g maslaca, 1 kiseli krastavac, 1 paprika, So i biber, 100 ml kisele pavlake,
Za pohovanje: Ulje, 50 g brašna, 2 jajeta, 80 g prezle.

Priprema:
Piletinu narežite na kockice, pospite začinom, malo posolite, promešajte, pa izdinstajte na maslacu. Kada je meso gotovo mekano, dodajte sitno naseckane krastavce, papriku i na kraju kiselu pavlaku.Ispecite palačinke na uobičajen način. Na svaku stavite po kašiku nadeva, preklopite ih s dve strane prema sredini, a zatim savijte.Napunjene palačinke uvaljajte u brašno, zatim u jaja, pa u prezllu i pržite ih u ulju sa svih strana do zlatnožute boje.

Jufčice

jufčicePotrebno je:
1/2 kg pilećeg mesa, 1/2 kg debljih kora (postoje specijalne kore za ovo jelo, prepečene, deblje, nalik onima od heljde), so, biber

Priprema:
Od pilećeg mesa skuvajte jaču supu, posolite i pobiberite. Skuvanu piletinu odvojte od kostiju i isitnite. Podmažite pleh. Prvu koru umočite u supu, pa je stavite na dno pleha. Odozgo stavite istinjeno meso. Redjajte kore i meso umačući svaku koru u supu. Završite korom, odozgo poredjajte pileću kožicu i zalijte supom (ne previše). Stavite pitu u rernu zagejanu na 200 stepeni da se peče oko 40 minuta.

Piletina u lisnatom testu

piletina-u-lisnatom-testuPotrebno je:
za 4 porcije: zamrznuto lisnato testo, povrće za supu, 100 g šampinjona, 2 pileća filea, 2 kašike ulja, so, biber, 2 kašike konjaka, 200 ml čorbe, 100 ml pavlake,1 žumance

Priprema:
Ostavite lisnato testo da se odmrzne. Očistite povrće i isecite ga na trake. Očistite šampinjone pa ih presecite napola. Oprane i prosušene pileće filee pecite u vrućem ulju, sa svake strane po 3 minuta. Posolite ih i pobiberite, a zatim ih izvadite iz ulja.Rernu zagrejte na 200 stepeni C. Pečurke takodje propržite na ulju. U istu posudu dodajte i sve povrće koje ćete zajedno sa pečurkama dinstati još nekoliko minuta.Sve prelijte konjakom, čorbom i pavlakom. Dodajte so i biber. Povrće, šampinjone i filee stavite u tepsiju, poklopite lisnatim testom koje ćete zatim premazati žumancetom. Sve pecite oko 20 min.

Teleći but u umaku

Teleći but u mlekuPotrebno je:
1 kg teletine od buta, 40 g suve slanine, kiseli krastavčić, 50 g šunke, kašika masti, glavica crnog luka, četvrt veze peršuna, 4 šargarepe, 5 dl vina, 2,5 dl mleka, kašičica šećera, kašika brašna, so

Priprema:
Meso poparite ključalom vodom, poklopite ga i ostavite da odstoji desetak minuta, izvadite ga i posolite. Išpikujte meso seckanom slaninicom, krastavčićem i šunkom. Na zagrejanoj masti propržite seckani crni luk, šargarepu i peršun, dodajte meso i podlivajte mlekom i vinom sve dok meso ne omekša. Pečeno meso isecite na šnite i prelijte ga sosom od mleka i povrća.

Ćureća papazjanija

cureca-papazjanijaPotrebno je:
za 4 porcije: 600 g ćurećih šnicli, 3 kašike suncokretovog ulja, vezica mladog luka, 250 g pavlake, 200 g šargarepe, 6 kajsija iz kompota

Priprema:
Šnicle operite, prosušite, isecite na trake i propržite na ulju (1 kašika). Operite mladi luk, isecite ga na kolutiće i dodajte u posudu sa mesom. Nastavite sa prženjem, a zatim prelijte pavlakom i vodom (50 ml).Očistite cikoriju, isecite je na tračice i propržite na preostalom ulju. Prelijte je sa 50 ml vode i kuvajte oko 5 min.Zatim šargarepu i kajsije dodajte u posudu sa mesom, pa sve zajedno kuvajte još nekoliko minuta.

Tajnikuvar.rs - 2011.