Šašlik

saslikPotrebno je:
800 g mesa, 3 limuna, 2 glavice crnog luka.
marinada: 0,5 l belog vina, 3 čena belog luka, korijander, svež peršun, mirodjija, celer i tkemali (začin od sušenih zelenih šljiva).

Priprema:
Meso isecite na kockice, a limun i crni luk na kolutove. Prelijte marinadom da ogrezne i ostavite da prenoći na hladnom mestu. Kockice mesa nižite na ražnjiće, a izmedju redjajte kolutove luka i limuna iz marinade, pa ispecite na žaru.
Šašlik se pravi od jagnjećeg ili svinjskog mesa, a poslednjih dvadesetak godina i od pilećeg. Ipak, kombinacija jagnjetine i svinjetine od vrata je autentična i najukusnija.

Teleće šnice u viskiju

TELECE SNICLE U VISKIJUPotrebno je:
1 kg telećih šnicli, 0,5 dl viskija, 1,5 dl juneće supe, 1,5 dl kisele pavlake, 2 kašike zelenog bibera u zrnu, ulje, mleveni crni biber, so.

Priprema:
Ispecite šnicle na dobro zagrejanom ulju po tri minuta sa svake strane, prelijte viskijem i pržite još nekoliko minuta. Izvadite meso i ostavite na toplom mestu. U istu posudu sipajte juneću supu, dodajte zeleni biber, kiselu pavlaku, so i mleveni crni biber pa prokuvajte nekoliko minuta mešajući. Prelijte meso i servirajte sa prilogom po želji.

Kako da pripremite slaninu

kako-da-svaki-put-pripremite-slaninu

Potrebno je:
Mesnata carska slanina,malo ulja, biber,

 

Priprema:
Slana, hrskava i ne previše tvrda. Ko je ne bi u slast pojeo? Iako nije najzdravija opcija za doručak, ponekad je u redu izabrati je za početak dana, pogotovo ako je pripremljena na ovaj način.
Ovaj jednostavan trik pokazaće vam kako da pripremite savršenu slaninu, svaki put.

Musaka sa piletinom i kuvanim jajima

MUSAKA SA PILETINOM I KUVANIM JAJIMAPotrebno je:
9 jaja, 500 g mlevenog pilećeg mesa, 1 glavica crnog luka, 1 jaje, seckani peršun, so, mešavina suvog začina, biber, ulje, 1 kašika brašna, 2 dl mleka, 100 g kačkavalja.

 
Priprema:
Skuvajte jaja, očistite ih, presecite napola i poređajte u nauljenu vatrostalnu posudu. Naseckajte crni luk i upržite ga, zatim dodajte mleveno meso i nastavite sa prženjem. Dodajte začine i jedno sveže jaje, dobro promešajte i sipajte preko kuvanih jaja. Tri kašike ulja i kašiku brašna malo upržite pa u to polako dolivajte mleko i kuvajte dok se ne zgusne. Sos prelijte preko mesa, narendajte kačkavalj i stavite da se peče u rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.

Marinirana govedina

MARINIRANA GOVEDINAPotrebno je za 8 osoba:
2 kg govedine, 4 dl soja sosa, 1 l crnog vina, 1 dl maslinovog ulja, 2 limuna, 100 g meda, kašičica crnog mlevenog bibera, 4 lovorova lista i 2 čena belog luka.

Priprema:
U dubokoj činiji napravite marinadu od soja sosa, crnog vina, maslinovog ulja, soka od dva limuna, meda i crnog bibera. Sve sastojke dobro umutite, dodajte lovor, pa odvojite 4 dl marinade po strani. U preostalu mešavinu potopite govedinu, pazeći da meso sa svih strana bude "potopljeno", prekrijte folijom i ostavite da odstoji u frižideru 2 sata. Potom izgnječite beli luk i njime protrljajte unutrašnjost šerpe u kojoj ćete peći meso i podmažite uljem. Izvadite meso iz marinade, ostavite da se iscedi i potom pecite na jakoj vatri oko 20 minuta dok ne dobije zlatnorumenu koricu sa svih strana.

Opširnije: Marinirana govedina

Tajnikuvar.rs - 2011.