Piletina sa povrćem

piletina sa povrcemPotrebno je:
750 g krompira ,  3 kašike ulja n, 2 srednja praziluka ,  250 g paradajza ,  1 veza majorana n 500 g pilećih fileta n, 1 kašičica instant supe od povrća n so n crni biber.   

Priprema:
Krompir isecite na kolutove. Zagrejte ulje i na tihoj vatri pržite krompir 15 minuta, uz povremeno okretanje. Ne pržite sve odljednom da bi bio hrskav. Presecite praziluk po dužini i isecite na komade širine oko dva centimetra. Paradajz isecite na kocke. Majoran iseckajte, a dve grančice ostavite za dekoraciju. Isecite meso na kocke, krompir izvadite iz tiganja, pa u istoj masnoći propržite piletinu. Dodajte praziluk i dinstajte 2-3 minuta. Dodajte paradajz i majoran i još malo propržite. Nalijte 150 ml vode, a kad proključa umešajte supu. Ostavite kratko da odstoji, dodajte krompir, posolite i pobiberite.

Krompir na francuski način

krompir na francuski nacinPotrebno je:
1kg krompir, 300-400 gr kobasica, 5 kom kuvana jaja, 100 gr edamer sir, 180 gr kisela pavlaka, 2 dcl mleko, so i biber po ukusu, 100 gr maslac, jaja 2 kom

Priprema:
Krompir i tvrdo kuvana jaja iseći na tanke šnite. Krompir posoliti i pobiberiti po ukusu. Kobasice iseckati na komade. što se kobasica tiče koristite one koje najvise volite (kranjske, srpske, dimljene...)Dno posude dobro premazati maslacem. Polovinu krompira poredjati po dnu. Preko krompira stavite kobasice i kuvana jaja. Sve posuti rendanim edamerom ili nekim drugim sirom koji se lepo topi. Prekriti ostatkom krompira. Ne pritiskati već ostaviti sve "našušureno".
Umutiti 180 gr kisele pavlake i 2 dcl mleka, dodati so i biber po ukusu. Preliti preko krompira. Ukoliko volite u mleko mozete dodati 1-2 jajeta, umutiti i time preliti krompir. Odozgo posuti komadićima maslaca. Peci na 180 C oko 1 sat, odnosno dok se krompir skroz ne skuva i ne dobije lepu rumenu boju.

Pasulj sa čilijem

pasulj-sa-cilijemPotrebno je:
400 g junetine, 600 g crvenog pasulja iz konzerve, 2 glavice luka, 400 g paradajz pelata, 3 čena belog luka, 3 kašike ulja, 3 sveže feferone, 1 kašika gustina
200 ml govedje supe, 1 kašika čili sosa so po ukusu,  po ukusu biber, 300 g crnog hleba.

Priprema:
Feferone očistiti od semenki i iseckati. Meso iseći na kockice, a beli luk što sitnije. Na vrelom ulju propržiti meso, pa dodati sitno seckan crni luk I dinstati 10 minuta. Zatim dodati polovinu iseckanih feferona i čili, malo govedje supe, pelat i beli luk, te posoliti i pobiberiti. Pasulj oprati, ocediti i dodati mesu kad omekša. Razmutiti gustin sa malo vode i sipati u pasulj. Gotov pasulj posuti ostatkom feferona i peršunovim listom pa poslužiti uz crni hleb.Budite oprezni kada kuvate i rukujete svežom čili ili drugim vrstama veoma ljutih paprika. Najmoćniji sastojak paprike je alkaloid kapsaicin, koji u dodiru da kožom, sluzokožom usne duplje ili očiju, izaziva snažan osećaj pečenja. U slučaju potrebe, kožu možete isprati obilnim količinama čiste vode ili hladnog, prokuvanog mleka.Izvor

Biber piletina

biber-piletinaPotrebno je:
500 g pilećeg belog mesa, 2 kašike maslinovog ulja, 50 ml vorčester sosa, sok od jednog limuna, 2 čena, belog luka, biber u zrnu (zeleni, crni i beli)
ruzmarin, so, 400 g paprike, 300 g tikvica, 300 g crnog hleba, 400 g, paradajza - kao prilog.

Priprema:
Napraviti marinadu od sitno iseckanog belog luka, crnog, zelenog i belog bibera, ruzmarina, crvene mlevene paprike, vorčester sosa, limunovog soka i maslinovog ulja. Piletinu izlupati tučkom za meso, staviti u marinadu i ostaviti da odstoji minimum 10 minuta. Paprike iseći na kriške, tikvice na kolutove, posoliti, pobiberiti i grilovati na zagrejanom ulju. Izvaditi povrće i u istom tiganju peći mariniranu piletinu. Preliti ostatkom marinade i posuti ruzmarinom. Servirati na tanjir uz kriške paradajza i poslužiti uz crni hleb.Biber je jedan od najrasprostranjenijih i najvažnijih začina u kulinarstvu. Zeleni biber se dobija branjem zrna bibera pre zrenja. Crni biber se bere neposredno pred zrenje, suši se na suncu čime postaje crn i tvrd, dok se beli dobija od zrelog zrna koje se natapa nekoliko dana u tekućoj vodi, nakon čega mu se guli ljuska pa ostaje samo semenka skoro bele boje.Izvor

Punjene tortilje

Punjene tortiljeNapravite ovu zanimljivu kombinaciju sa piletinom iz meksičke kuhinje, a za pripremu su vam potrebna pileća prsa, kukuruz šećerac, crveni pasulj, paradajz sos, pavlaka, gauda i tortilje

Potrebno je:
300 g pilećih prsa, 4 struka mladog crnog luka, čen belog luka, crvena paprika, 200 g kukuruza šećerca, 200 g crvenog pasulja iz konzerve, 2 kašike ulja, 250 ml + 4 kašike paradajz sosa, 4 tortilje, 125 g kisele pavlake, 100 g gaude, so i biber.

Priprema:
Papriku očistite od semenki i isecite na kockice. Mladi luk izrežite na kolutove, a beli usitnite. Piletinu isecite na male kocke, ispržite na ulju, posolite i pobiberite. Izvadite iz tiganja, stavite seckano povrće, kukuruz i pasulj i propržite.Sipajte 250 ml paradajz sosa, dodajte pečenu piletinu, začinite solju i biberom i kuvajte na srednjoj temperaturi.

Opširnije: Punjene tortilje

Tajnikuvar.rs - 2011.