Taljatele sa pilećom džigericom

TALJATELE SA PILEcOM DzIGERICOM

Potrebno je:
400 g pileće džigerice, 2 mlada luka, 1 pileće kocka za supu, 300 g taljatela testenina, 40 g maslaca, 1/2 kašičice majčine dušice, 60 g parmezana, so, beli biber.

 

Priprema:
Testeninu skuvajte u pilećem temeljcu. Pileću džigericu očistite od žilica i narežite na komadiće. Na maslacu izdinstajte sitno seckani luk, zatim dodajte pileću džigericu i propržite. Začinite solju, biberom, majčinom dušicom i dodajte kuvanu testeninu s nekoliko kašika tečnosti od kuvanja. Sve zajedno malo izmešajte, poslužite na tanjire i pospite narendanim parmezanom.

Pileća musaka

pileca musakaPotrebno je:
900 g krompira, 350 g pilećeg filea,300 g šampinjona, glavica crnog luka, 300 ml pavlake, suvi biljni začin, so, biber, ulje, malo brašna, peršun

Priprema:
Krompir oljuštite, isecite na kolutove i skuvajte u slanoj vodi. Piletinu isecite na šnicle i izlupajte je. Pomešajte brašno, biber i suvi biljni začin, pa u to uvaljajte šnicle. Propržite ih na ulju da fino porumene, a na tom istom ulju propržite sitno seckani luk i šampinjone isečene na listiće. Dinstajte dok ne ispari voda koju puštaju pečurke, pa dodajte sitno seckani peršun i još malo suvog začina. Još malo propržite i dodajte pavlaku. Kratko promešajte i sklonite s vatre. U podmazan sud poređajte kriške kuvanog krompira, preko složite pileće šnicle i na kraju šampinjone. Pecite petnaestak minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Juneći odrezak sa boranijom

juneci-odrezak-sa-boranijomPotrebno je:
750 g zelene boranije (može i smrznuta), so, 4 šargarepe, 4 juneći odrezak (po 150 g), biber, kašika ulja, 2 kašike kisele pavlake, 2 kašičice crvenog bibera

Priprema:
Kuvati boraniju oko 15 minuta (ako je smrznuta, ubaciti je direktno u ključalu vodu). Obariti šargarepu i iseckati je na kolutiće.Natrljati stejkove biberom, zagrejati teflonski tiganj i pržiti sa svake strane po 3–4 minuta. Izvaditi meso i posoliti ga.U sok od prženja naliti šolju vode i prokuvati. Umešati kiselu pavlaku i krupno mleveni crveni biber.Procediti boraniju i izmešati je s šargarepom. Servirati pripremljeno povrće uz meso koje smo iseckali na režnjeve i prelili sosom. Za prilog možete dodati i pire krompir. Servirati uz suvo crno vino po izboru.

Zapečene svinjske šnicle

zapecene-svinjske-sniclePotrebno je:
1 kg svinjskih šnicli, 1 pavlaka, 50 g majoneza, 2 veze mladog luka (ili velika glavica starog u nedostatku mladog)

Priprema:
Oprati luk, i sve zajedno sa zelenim delom iseckati na komadiće veličine pola cm. Sipati u vatrostalnu posudu.Šnicle oprati, izlupati i posuti vegetom. Uvaljati ih u brašno, i ispeći sa obe strane po minut.Šnicle složiti preko iseckanog luka, zatvoriti vatrostalnu i peći na 180ºC u rerni oko 30 min.Zatim umutiti pavlaku sa majonezom i preliti preko šnicli.Otklopljenu vatrostalnu činiju vratiti u rernu da se zapeče 5-10 min.
Izvor: B92

Savršena sočna pljeskavica

pljeskavica
Pogledajte savete za pripremu ukusnih i sočnih pljeskavica.
Izbor mesa je važan. Ako želite sočan hamburger, izaberite juneće meso, po mogućstvu ono koje sadrži 80% mesa i 20% masnoće.  Što je meso manje masno, pljeskavice će biti manje sočne.Pažljivo pripremajte. Najbolji način oblikovanja pljeskavica je rukama. Nemojte jako pritiskati i previše mesiti meso.Nemojte prerano okrenuti pljeskavicu. Sačekajte da meso dobije hrskavu koricu pre nego što okrenete pljeskavicu. Znaćete da je strana pečna kada se lako dovoji od tiganja.Nemojte pritiskati pljeskavicu. Odolite iskušenju da pritisnete pljleskavicu dok se peče jer će tako izgubiti sočnost.Pecite na odgovarajućoj temperaturi. Ne samo da će meso biti ukusnije, već odgovarajuća visoka temperatura može da neutrališe eventualne bakterije.Pripremajte pljeskavice u tučanom posuđu. Ukoliko ste u mogućnosti, pljeskavice pripremajte u tučanom posudju. Tiganj za gril će dati pljesakvici šare kao da je pripremljena na roštilju, ali će prostor između šara ostati nepečen.

Tajnikuvar.rs - 2011.