Musaka sa pečenim paprikama

musaka-sa-pecenim-paprikamaPotrebno je:
500 gr mlevenog mesa, 2 glavice luka, 10 pečenih paprika, većih, očišćenih, 1 jaje, 1 kisela pavlaka ( čaša 180 ml ), 1 kašika suvog začina, malo soli i bibera, 1 čaša vode, 3 – 4 kašike ulja.

Priprema:
Iseckati crni luk, dodati mu malo vode i suvi začin pa dinstati 15 minuta da omekani.Dodati zatim mleveno meso i nastaviti dinstanje uz dodavanje malo vode.Dinstati nekih 20 minuta pa skloniti sa vatre.Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreva.Uzeti vatrostalnu ili keramičku tepsiju, posudu pa pouljiti.Papriku “otvoriti”, raseći i podeliti na tri dela.Pokriti dno posude rastvorenim paprikama, preko staviti pola mesa, pa sloj paprike i opet meso.Odgore staviti ostatak paprike, ako imate malo manje nije strašno.Srednji red paprike možete zameniti gore pomenutim krompirom.
Umutiti jaje, pavlaku, vodu, so, biber i preliti preko složenih sastojaka.Staviti da se peče sat, do sat ipo zavisno od rerne i koliko posudi treba da se zagreje.Gotovo je kada se uhvati lepa korica.Poslužiti toplo.

Svinjske butkice u crnom pivu

SVINJSKE BUTKICE U CRNOM PIVU

 

 

 

 

 

Potrebno je:
1 kg sveže svinjske butkice, so, biber, suvi biljni začin, 500 g mladih krompirića, 1 koren celera, 1 glavica crnog luka, 1 list lovora, biber u zrnu, 300 ml crnog piva

 

Priprema:
Butkicu dobro natrljajte solju i suvim biljnim začinom. Stavite je u pleh preko lista lovora, nalijte s malo vode i pecite sat vremena na 200 stepeni. Potom izvadite pleh, prelijte pivom i pecite još pola sata. Zatim oko butkice poređajte mlade krompiriće, te ubacite biber, očišćen luk i celer koje ste isekli na krupnije komade. Nastavite da pečete na 180 stepeni povremeno okrećući meso kako bi se zapeklo sa svih strana.

Pirinač sa pečurkama i povrćem

Pirinac sa pecurkama i povrcem

 

 Potrebno je:
2 šolje pirinča, 800 g pečuraka, 1 glavica crnog luka, 500 g spanaća, 1 zelena paprika, 1 crvena paprika, 1 žuta paprika, malo ulja, peršun, so, biber, suvi začin.

 
Priprema:
Izdinstajte pečurke i luk na malo ulja, prokuvajte spanać i posebno pirinač. Kad sve to pripremite, u đuveč tepsiju sipajte malo ulja i razmažite, pa stavite jedan red pirinča, jedan red pečuraka i ponovite postupak još jednom. Iseckajte spanać pa stavite odozgo i dodajte papriku isečenu na štapiće. Ubacite u rernu i pecite na 180 stepeni 25-30 minuta, dok se ne zapeče.

Pikantno Govedje Pečenje

PIKANTNO PECENjEZa 6 osoba potrebno je:
1,2 kg goveđeg filea bez kostiju, 4 glavice crnog luka, 2 kašike običnog i 2 kašike pikant senfa, 80 g putera, 2 kašičice seckanog timijana, ulje, so i biber.

Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. U činiji pomešajte sitno seckani crni luk, običan i pikant senf, omekšali puter, timijan i 2 kašike maslinovog ulja. U tiganju zagrejte 4 kašike maslinovog ulja, kratko zapecite meso (po 2 minuta sa svake strane) dok se na površini ne uhvati tanka korica i potom stavite u pleh obložen većom aluminijumskom folijom. Bogato namažite meso mešavinom senfa, putera, luka, ulja i timijana, posolite i pobiberite i hermetički zatvorite ivice folije. Pecite u rerni 150 - 180 minuta, dok meso potpuno ne omekša.

Cicvara naše tradicionalno jelo

cicvara-nase-tradicionalno-jeloPotrebno je:
1 l vode 1 prepuna supena kašika masti 450-500 g starog kajmaka 400 g kukuruznog brašna prstohvat soli

Priprema:
Staviti vodu da zavri, posoliti.Kada prokuva dodati mast, pa u laganom mlazu sipati brašno uz neprekidno mešanje (ne sme biti grudvica).Kada utrošite svo brašno, dodavati kašiku po kašiku kajmaka, dok se ne utroši cela količina. 4Kuvati pola sata, ne prekidajući mešanje. 5Kada je cicvara skuvana, maknuti šerpu sa ringle i ostaviti 5 min.da „odmori” i kajmak ispliva na površinu, da se može „ogledati”. 6Poslužiti toplu uz, sir torotan (ili neki drugi ljuti, stari sir) i domaću kuruzu.

Tajnikuvar.rs - 2011.