Teleći odresci sa vinom i limunom

Teleci odresci sa vinom i limunomKada meso odstoji malo u pacu, dobija čaroban ukus. Evo nekoliko marinda koje će i obične šnicle da pretvore u gozbu.

Potrebno je:
600 g telećeg filea, 50 ml ulja, sok od 1 limuna, so, beli biber, 10 g brašna, 100 ml belog vina, 150 ml slatke pavlake, 20 g maslaca, peršun,
1 kašika mešavine suvih začina.

Priprema:
Meso narežite na 12 manjih odrezaka, istucite ga, natrljajte začinom i sve poprskajte sa malo limunovog soka. Tako pripremljene odreske ostavite neka malo odstoje. Nakon toga ih sa jedne strane pospite brašnom i stavite da se peku na zagrejanom ulju u tiganju, s pobrašnjenom stranom prema dole. Kada odresci poprime s obe strane lepu smedju boju, zalijte ih vinom i ostavite lagano da se dinstaju. Pred kraj umešajte slatku pavlaku, ostatak limunovog soka, pobiberite i dodajte još suvog začina. Sve zajedno prokuvajte i na kraju umešajte maslac.

Marinirana ćureća prsa

Marinirana cureca prsaPotrebno je:
1 kg ćurećih prsa, 3 kašike maslinovog ulja, 1 kašika limunovog soka, 1/2 kašičice ruzmarina, 2 kašičice senfa, 2 čena belog luka, biber, 1 kašika mešavine suvih začina.

Priprema:
Ćureća prsa operite i prosušite papirnatim ubrusom. U manjoj posudi pomešajte maslinovo ulje, limunov sok, ruzmarin, senf, izgnječen beli luk, biber i suvi začin. Marinadom premažite meso i ostavite da malo odstoji. Marinirano meso kratko propecite u tiganju sa svih strana, a zatim stavite u rernu da se peče. Pecite pokriveno alu-folijom na 180 stepeni oko 60 minuta. Za vreme pečenja povremeno podlivajte sa malo vode. Pečena ćureća prsa narežite na odreske i poslužite sa povrćem i salatom po izboru.

Ramstek u slatko-kiselom sosu

RAMSTEK U SLATKO-KISELOM SOSUPotrebno je:
600 grama dobrog mekšeg ramsteka, dve šargarepe, kolut ananasa iz konzerve, tri limete ili zelenih limunova, glavica crvenog luka, kora limete, jedna kašika braon šećer i dva decilitra soka od pomorandže.
za marinadu: crni biber, ruzmarin, majčina dušica i morska so.

Priprema:
Umarinirati ramstek u komadu, posoliti, pobiberiti i utrljati začine. Ostaviti da odleži 1-2 sata. U drugoj posudi udinstati na malo putera i maslinovog ulja, crveni luk i rendanu šargarepu. Dodati šećer, kada se šećer karamelizuje dodati ananas sečen na kocke, zatim narendati koru limete i sok nacediti. Dodati sok od pomorandže. Kuvati na laganoj vatri, po potrebi zgusnuti i začiniti po ukusu. Ramstek peći sa svih strana po 3-4 minuta, a zatim ga prebaciti u pleh i dopeći u rerni još 10 minuta na 200 stepeni. Sos servirati sa strane, meso iseći na šnicle.

Ćufte sa parmezanom i lešnikom

cufte-sa-parmezanomZa 4 osobe potrebno je:
500 g belog pilećeg mesa, 70 g prezli, 1 limun, 50 g rendanog parmezana, 60 g sitno seckanih lešnika, 6 listića mente, maslinovo ulje, so, biber.

Priprema:
Isecite piletinu na veće komade i sameljite (ili sitno iseckajte). U činiji pomešajte samleveno meso sa prezlama, rendanom korom limuna, parmezanom, sitno seckanim lešnicima, listićima mente i kašikom limunovog soka. Posolite i pobiberite, promešajte i oblikujte ćufte veličine krupnijih oraha. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju, dodajte ćufte i pržite po 5 minuta sa svake strane, dok korica ne dobije zlatnožutu boju. Poslužite vruće sa sirovim ili barenim povrćem.

Ćufte od mlevenog mesa i pečene paprike

cufte od mlevenog mesa i pecene paprikePotrebno je:
mešano mleveno meso 500 g, jaja 1 kom, prezle 2 kašike, beli luk 3 čena, crni luk 1 glavica, pečene paprike 3 kom, tikvica 1/2, ulje za prženje, suvi biljni začin,so,biber po ukusu.

Priprema:
U posudu staviti meso. Jaje blago umutiti pa pomešati sa mesom. Beli i crni luk očistiti i iseckati. Tikvicu očistiti i narendati. Pomešati sve sastojke i umesiti ih rukama. Pečene paprike iseći što sitnije i dodati u smesu. Na kraju dodati prezle i začiniti sa solju, biberom i suvim biljnim začinom po ukusu. Smesu staviti u frižider na dva sata, potom je izvaditi i vlažnim rukama formirati ćufte. U dobro zagrejanom ulju propržiti ćufte sa svih strana. Izvaditi ćufte i služiti sa prilogom po želji.

Tajnikuvar.rs - 2011.