Pečeni punjeni patlidžan

Peceni punjeni patlidzanPotrebno je:
5 duguljastih patlidžana (oko 1 kg), 30 g kapara, 70 g crnih maslina bez koštica, 50 g inćuna u ulju, 200 g zrelog paradajza, 5-6 kašika izmrvljene sredine od hleba, 1 čen belog luka
1 veza peršuna, malo origana, maslinovo ulje, so i biber

Priprema:
Uzmite 4 patlidžana i presecite ih na dva dela po dužini, pa onda zasecite pulpu na udaljenosti od oko 1 cm od kore i pomoću kašike izdubite sredinu; odbacite semenke, pa sredinu isecite na kockice. Preostali patlidžan oljuštite i isecite na kockice.Paradajze blanširajte, oljuštite, pa svaki presecite napola. Lagano ih iscedite da bi izašle semenke i višak vode. Nožem sitno iseckajte polovinu pulpe, a ostatak isecite na komadiće.

Opširnije: Pečeni punjeni patlidžan

Bamija sa jagnjećim ćufticama

bamija-sa-cufticamaPotrebno je:
za povrće: crni luk 2 kom, beli luk 4 čena, zelene paprike šilje 3 kom, paradajz 4 kom, plavi patlidzan 1 kom, bamija 500 g, veza peršuna 1, so,biber,vegeta po ukusu
za ćuftice: mleveno jagnjeće meso 500 g, crni luk 1, beli luk 4 čena, bajati hleb malo, jaje 1, soda bikarbona, ravna 1k.k, veza peršuna 1/2, so,biber,vegeta po ukusu

Priprema:
Prvo napraviti ćuftice, od navedenih sastojaka, dodati hleb potopljen u mleko, pa ocedjen, umesiti kompaktnu smesu i ostaviti da odstoji pola sata. Začiniti po ukusu. Zatim nauljenim rukama oblikovati ćuftice željene veličine. Odložiti sa strane. Na malo maslaca ispržiti obe vrste luka da pozlate, dodati papriku isečenu na kockice, pa kad omekša, dodati bamiju isečenu na kolutiće. Plavi patlidžan pre dodavanja iseći na kockice i posoliti, da pusti gorčinu, pa ga umesati u povrće. Kad omeksa,staviti i paradajz secen na kockice i krckati jelo na tihoj vatri.

Opširnije: Bamija sa jagnjećim ćufticama

Integralne špagete sa kobasicom i mocarelom

Integralne spagete sa kobasicom i mocarelomPotrebno je:
6 kobasica, 700 grama kuvanog paradajza, 125 grama mocarele, pakovanje integralnih špageta, 1 veliki crni luk, 1 ljuta papričica, 1 kašičica šećera, 1 kašičica maslinovog ulja i svež bosiljak po želji.

Priprema:
Zagrejte rernu na 200 i pecite kobasice koje ste prethodno iseckali. Skuvajte špagete i dobro ih procedite. Za to vremene, zagrejte ulje u tiganju, dodajte beli luk, ljutu papričicu i šećer. Potom dodajte vinsko sirće i sačekajte da ispari alkohol da biste dodali kuvani paradajz. Sve začinite sa malo soli i bibera, smanjite vataru i mešajte oko 15 minuta. Potom ubacite gotove špagete u sos i pečene kobasice. Pospite mocarelom i dodajte svež bosiljak. Možete i na kraju sve ubaciti u rernu da se malo zapeče oko 15 minuta.

Medena pileća krilca

Medena pileca krilcaPotrebno je:
pileća krilca     8-10 kom, so,biber i začini po ukusu, karija pola k.k, aleva paprika kašičica, senfa kašičica, ulja malo, kašika meda.

Priprema:
Pileća krilca oprati i oslušiti. So, biber, začine, kari, alevu papriku pomešati, dodati senf, ulje i nakraju med. Sve pomešati i preliti preko krilca. Smesu pomešajte sa krilcima da se ujednači. Prebacite u vatrostalnu činiju, poklopite i pecite sa mladim krompirom. Pecite oko sat vremena na temperaturi od 250 stepeni. Poslužite uz salatu.

Taljatele sa pilećom džigericom

TALJATELE SA PILEcOM DzIGERICOM

Potrebno je:
400 g pileće džigerice, 2 mlada luka, 1 pileće kocka za supu, 300 g taljatela testenina, 40 g maslaca, 1/2 kašičice majčine dušice, 60 g parmezana, so, beli biber.

 

Priprema:
Testeninu skuvajte u pilećem temeljcu. Pileću džigericu očistite od žilica i narežite na komadiće. Na maslacu izdinstajte sitno seckani luk, zatim dodajte pileću džigericu i propržite. Začinite solju, biberom, majčinom dušicom i dodajte kuvanu testeninu s nekoliko kašika tečnosti od kuvanja. Sve zajedno malo izmešajte, poslužite na tanjire i pospite narendanim parmezanom.

Tajnikuvar.rs - 2011.