Jaja u zelenom sosu

jaja-u-zelenom-sosuPotrebno je Za 4 osobe:
800 g sitnog krompira, 6 jaja, vezica vlašca, peršuna i mirodjije, 6 stabljika bosiljka, 150 g grčkog jogurta, 250 g kisele pavlake, kašika majoneza, krastavac, 2 kašike ulja, sok od limuna, so i biber.

Priprema:
Krompir operite i sa ljuskom skuvajte u pokrivenoj posudi 20 minuta. Vlašac, peršun, mirodjiju i bosiljak operite, prosušite i sitno iseckajte. Kiselu pavlaku umutite sa jogurtom i majonezom, dodajte seckano začinsko bilje, posolite i pobiberite. Jaja skuvajte u kipućoj vodi oko osam minuta, ohladite, oljuštite i prepolovite. Krastavac očistite, isecite na tanke kriške, prelijte limunovim sokom i uljem, posolite i pobiberite. Krompir ocedite i servirajte sa jajima, zelenim sosom i salatom od krastavaca.

Pohovana ćuretina sa začinima

POHOVANA CURETINA SA ZACINIMAPotrebno je:
4 veće šnicle ćurećeg mesa, 4 kašike putera, 1 kašika seckanih, mešanih začina (peršun, timijan, mirođija), 1 čen belog luka, 50 g prezli, 100 g brašna, 2 jajeta, so, biber, 2 dl ulja.

 
Priprema:
Meso dobro operite, pa na svakoj šnicli po dužini nožem razrežite džep. Šnicle posolite, pobiberite i dobro istrljajte uljem. Puter penasto umutite, pa mu dodajte začinsko bilje, malo soli i izgnječeni beli luk. U svaku šniclu stavite po kašiku ove mase, a onda ivice džepova stisnite prstima. Dobro ulupajte jaja, malo ih posolite, zatim punjene šnicle pohujte tako što ćete ih uvaljati u brašno, pa u jaja i na kraju u prezle. Ostavite u frižideru jedan sat. Šnicle pre prženja još jednom uvaljajte u prezle i pržite u dubokom, vrelom ulju. Poslužite uz prženi krompir i svežu salatu.

Punjene tikvice-Posni ručak

PUNJENE TIKVICE

 

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Veliki petak, najtužniji hrišćanski praznik. Na današnji dan se posti, a mi vam dajemo predlog za ručak na vodi.

Potrebno je:
4 tikvice, 3 mlada luka, 1 veći krompir, šaka integralnog pirinča, 1 šargarepa, 300 ml soka od paradajza,1 kašičica suvog bosiljka, 1 kašičica ruzmarina, 1 kašičica origana, so, biber, aleva paprika.

 

Priprema:
Tikvice izdubite kašikom i nožem. Mladi luk isecite i prodinstajte na vodi. Dodajte sadržinu rendanu šargarepu, krompir i pirinač koji ste prethodno oprali. Začinite suvimka začinima, poslite i pobibertite. Sklonite sa ringle i ostavite da se prohladi, a zatim napunite tikvice. Poredjajte ih u šerpu, nalijte paradajz sokom i vodom i stavite da se skuva.

Jaretina i pistaći

JARETINA I PISTACIPotrebno je za 4 osobe:
1,2 kg jarećeg buta, 1 kg krompira, 50 g putera, 50 g seckanih pistaća, 1 dl belog suvog vina, so, biber, 2 grančice ruzmarina, maslinovo ulje.

Priprema:
Zasecite but po površini na 4-5 mesta, premažite maslinovim uljem i umetnite nekoliko grančica ruzmarina. Potom kratko zapecite u tiganju sa 20 g putera, posolite i pobiberite, pecite 5-10 minuta, pa prelijte vinom. Kad tečnost ispari, meso prebacite u pleh, premažite preostalim puterom i pecite oko 90 minuta na 180 stepeni. Povremeno prelijste meso sosom sa dna pleha. Kad se meso ispeče, pospite ga seckanim pistaćima i ostavite još desetak minuta u zagrejanoj rerni. Potom izvadite meso i u istom plehu ispecite oljušteni krompir koji ste prethodno kratko obarili. Začinite po želji i poslužite dok je vruće.

Šašlik

saslikPotrebno je:
800 g mesa, 3 limuna, 2 glavice crnog luka.
marinada: 0,5 l belog vina, 3 čena belog luka, korijander, svež peršun, mirodjija, celer i tkemali (začin od sušenih zelenih šljiva).

Priprema:
Meso isecite na kockice, a limun i crni luk na kolutove. Prelijte marinadom da ogrezne i ostavite da prenoći na hladnom mestu. Kockice mesa nižite na ražnjiće, a izmedju redjajte kolutove luka i limuna iz marinade, pa ispecite na žaru.
Šašlik se pravi od jagnjećeg ili svinjskog mesa, a poslednjih dvadesetak godina i od pilećeg. Ipak, kombinacija jagnjetine i svinjetine od vrata je autentična i najukusnija.

Tajnikuvar.rs - 2011.