Začinjeni djuveč

Zacnjeni djuvecPotrebno je za 4 osobe:
400 g mlevenog junećeg mesa, mala glavica karfiola, 250 g brokolija, glavica crnog luka, kašika putera, čen belog luka, kašičica karija u prahu, 1/2 kašičice aleve paprike, kašičica majčine dušice, kašika ulja, 100 g slanine, 25 g brašna, 250 ml mleka, 125 ml povrtnog bujona, 130 g kačkavalja, so i biber.

Priprema:
Cvetove karfiola i brokolija skuvajte u kipućoj vodi osam minuta, ocedite i ohladite. Na zagrejanom puteru ispržite usitnjen crni i beli luk, dodajte meso, posolite, pobiberite, umešajte kari, majčinu dušicu i papriku. Kockice slanine ispržite na zagrejanom ulju, pospite brašnom, sipajte mleko i bujon. Uz stalno mešanje, krčkajte pet minuta, dodajte rendani kačkavalj i ostavite da se otopi. U podmazanu vatrostalnu činiju naizmenično ređajte povrće i meso, prelijte sosom od sira i slanine i pecite u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.

Domaće raviole

Domaće raviolePotrebno je:
700 g pšeničnog brašna, 400 g krompira, 300 ml vode, 50 g putera, 250 g sitnog ovčjeg sira, 400 g mesnate slanine, 3,5 l vode, 2 kašičice soli, 2 kašike suncokretovog ulja, 2 kašičice svinjske masti i vlašac za ukrašavanje.

Priprema:
Krompir skuvajte sa ljuskom, ohladite, oljuštite, izrendajte i prepolovite. U posudu stavite pola količine krompira (oko 150 g), dodajte brašno, sipajte 300 ml vode i zamesite testo.Od testa oblikujte tri jufke. Radnu površinu pospite brašnom i svaku jufku još jednom premesite. U posudu sipajte drugu polovinu krompira, dodajte puter, sir i dobro izmešajte.Slaninu isecite na kockice i ispržite. Testo tanko razvijte, modlom ili čašom isecite krugove prečnika 7-8 cm. U sredinu stavite malo fila, preklopite i viljuškom pritisnite ivice.U loncu prokuvajte 3,5 l vode, ulje, so i postepeno dodajte raviole. Izvadite ih kada isplivaju, isperite mlakom vodom, prelijte mašću i servirajte s pavlakom i kockicama slanine.

Plavi patlidžan Zapečen sa kozjim sirom

Plavi patlidzan Zapecen sa kozjim siromZa 4 osobe potrebno je:
2 plava patlidžana, 150 g kozjeg sira, 3 krupnija jajeta, 1 kašičica kukuruznog skroba, 200 ml krem pavlake,

Priprema:
2 prstohvata timijana, 4 kašike maslinovog ulja, so i biber.
Patlidžan operite, odsecite vrhove i iseckajte na kockice. U tiganju zagrejte ulje, izdinstajte plavi patlidžan 5-7 minuta dok ne porumeni. Potom ga izvadite iz tiganja rešetkastom kašikom, posolite i pobiberite i ostavite da se iscedi od ulja na papirnoj salveti. Zagrejte rernu na 200 stepeni. U činiji umutite jaja sa skrobnim brašnom i krem pavlakom, posolite, pobiberite i umešajte timijan. Rasporedite plavi patlidžan u četiri manje vatrostalne činije, dodajte kozji sir iseckan na kockice, prelijte mešavinom jaja i kukuruznog skroba i zapecite u rerni 10-15 minuta. Poslužite toplo ili hladno, uz zelenu salatu.

Gurmanska pita

Gurmanska pitaPotrebno je:
500 g junećeg mlevenog mesa, 750 g krompira, glavica crnog luka, 4 kašike ulja, 2 čena belog luka, 250 g kora za pitu, 200 g feta sira, 50 g zelenih kiselih feferona, 2 jaja, 120 g kisele pavlake, 250 g čeri paradajza, 3 kašike prezli, 25 g putera, rendani muskatni oraščić, so i biber.

Priprema:
Zagrejte dve kašike ulja, ispržite mleveno meso, seckan crni i beli luk, posolite i pobiberite. Meso izvadite iz tiganja, zagrejte ostatak ulja, dodajte kockice krompira, pržite 15 minuta, posolite, pobiberite i izvadite. Umutite pavlaku, 100 g feta sira i jaja, začinite oraščićem, solju i biberom. U podmazan kalup ređajte pojedinačno kore (svaku premažite otopljenim puterom), ali tako da vise preko ivice. Pospite prezlama, sipajte meso, rasporedite krompir, prepolovljen paradajz, oceđene i seckane feferone, 100 g izdrobljenog feta sir, prelijte umućenim jajima i preklopite kore koje štrče. Pecite u rerni na 200 stepeni 40 minuta.

Pasta sa tikvicama

Pasta sa tikvicamaPotrebno je:
Dvr srednje tikvice.

Priprema:
Od sastojaka potrebno:
2 tikvice srednje velicine 3-4 cena belog luka 3 jaja 100-150 gr. feta sira 100-150gr. testenine (fusili) so, biber,persunovo lisce, maslinovo ulje. Na maslinovom ulju proprziti na kockice isecene tikvice , u to dodati beli luk, kada tikvice omeksaju beli luk izvaditi. U tikvice ubaciti jaja i promesati, posoliti i pobiberiti, dodati persunovog lista. Sve to sjediniti sa testeninom koju smo prethodno skuvali. Na kraju dodati na kockice isecenu fetu.

Tajnikuvar.rs - 2011.