Šnicle u sosu od mirodjije

snicle u sosu od mirodjijePotrebno je:
juneće mleveno meso 500 grama, crni luk 1 glavica, beli luk 2 čena, jaje 1, hleb 1 kriške, mleko malo, so, biber i začini po ukusu, brašno kašika, crvene paprike malo, ulje za prženje
za sos: ulje tri kašike, brašna 2 kašike, mleko ili neutralna pavlaka čaša, so i mirodjija 1 kašičica

Priprema:
Mleveno meso pomešati sa jajetom, crni i beli luk sitno izrendati. Krišku hleba potopiti u mleko ocediti od mleka i udrobiti. Dodati so, biber i začine. Na kraju kašiku brašna i malo crvene mlevene paprike. Sve sastojke sjediniti i oblikovati šnicle. Pržiti šnicle u dubokom vrelom ulju sa obe strene po nekoliko minuta. Vadite gotove šnicle na salveti da upiju višak masnoće. Sos. Zagrejte ulje, dodajte brašno i promešajte da se uprži i pazite da ne zagori. Dolijte mleko ili pavlaku i na tihoj vatri kuvajte da se zgusne (mleko možete dodavati po želji). Posolite i dodajte mirođiju. Sve promešajte i prelijte preko šnicli. Poslužite uz sezonsko povrće.

Ćulbastija

culbastijaPotrebno je:
750 g junećeg ramsteka, ulje, 4 glavice crnog luka, so, biber

 
Priprema:
Ramstek isecite na šnicle, pa svaku šniclu posolite, pobiberite i pomešajte sa lukom isečenim na rebarca. Sve prelijte uljem, još jednom izmešajte i stavite u frižider da meso par sati stoji u marinatu. Pre pečenja ćulbastiju očistite od luka i pecite na žaru ili kuhinjskom grilu, a marinadu i luk sačuvajte. Pečene ćulbastije stavite na tanjir i pospite lukom i marinadom.

Esterhazi odresci

esterhazi-odresci

 

Potrebno je:
komad kvalitetnog govedjeg ili junećeg mesa od 700–800 g, dve kašike masti, dve usitnjene veze zeleni, dve glavice usitnjenog crnog luka, po kašika brašna, soka od limuna i crnog vina, po pola litra mesne supe i pavlake i so, biber i začinska paprika po ukusu

 

Priprema:
Meso začinite, prelijte mašću i pecite na roštilju ili grilu sa svih strana da potamni. Povrće propržite na masti, začinite, pospite brašnom, nalijte supom i pavlakom i dinstajte meso dok ne omekša. Na kraju dodajte limun i vino, procedite sos i narežite meso.

Pileće rolnice

Potrebno je:
400 g pilećeg filea, oko 70 g listova mesnate slanine, 200 ml majoneza, malo belog bibera, kašičica suve mirođije, zelena salata

 

Priprema:
Meso posolite, isecite ga na veće kocke, pa svaku uvijte komadom tanke slanine. Pričvrstite čačkalicom i redjajte rolnice u pleh. Pecite na 200 stepeni uz povremeno okretanje. Gotovo je kad se slanina potpuno ocedi i postane hrskava.
Majonez pomešajte s belim biberom i mirodjijom i kao sos uz rolnice poslužite na listu zelene salate.

Pečeni punjeni patlidžan

Peceni punjeni patlidzanPotrebno je:
5 duguljastih patlidžana (oko 1 kg), 30 g kapara, 70 g crnih maslina bez koštica, 50 g inćuna u ulju, 200 g zrelog paradajza, 5-6 kašika izmrvljene sredine od hleba, 1 čen belog luka
1 veza peršuna, malo origana, maslinovo ulje, so i biber

Priprema:
Uzmite 4 patlidžana i presecite ih na dva dela po dužini, pa onda zasecite pulpu na udaljenosti od oko 1 cm od kore i pomoću kašike izdubite sredinu; odbacite semenke, pa sredinu isecite na kockice. Preostali patlidžan oljuštite i isecite na kockice.Paradajze blanširajte, oljuštite, pa svaki presecite napola. Lagano ih iscedite da bi izašle semenke i višak vode. Nožem sitno iseckajte polovinu pulpe, a ostatak isecite na komadiće.

Opširnije: Pečeni punjeni patlidžan

Tajnikuvar.rs - 2011.