Pikantno Govedje Pečenje

PIKANTNO PECENjEZa 6 osoba potrebno je:
1,2 kg goveđeg filea bez kostiju, 4 glavice crnog luka, 2 kašike običnog i 2 kašike pikant senfa, 80 g putera, 2 kašičice seckanog timijana, ulje, so i biber.

Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. U činiji pomešajte sitno seckani crni luk, običan i pikant senf, omekšali puter, timijan i 2 kašike maslinovog ulja. U tiganju zagrejte 4 kašike maslinovog ulja, kratko zapecite meso (po 2 minuta sa svake strane) dok se na površini ne uhvati tanka korica i potom stavite u pleh obložen većom aluminijumskom folijom. Bogato namažite meso mešavinom senfa, putera, luka, ulja i timijana, posolite i pobiberite i hermetički zatvorite ivice folije. Pecite u rerni 150 - 180 minuta, dok meso potpuno ne omekša.

Pirinač sa pečurkama i povrćem

Pirinac sa pecurkama i povrcem

 

 Potrebno je:
2 šolje pirinča, 800 g pečuraka, 1 glavica crnog luka, 500 g spanaća, 1 zelena paprika, 1 crvena paprika, 1 žuta paprika, malo ulja, peršun, so, biber, suvi začin.

 
Priprema:
Izdinstajte pečurke i luk na malo ulja, prokuvajte spanać i posebno pirinač. Kad sve to pripremite, u đuveč tepsiju sipajte malo ulja i razmažite, pa stavite jedan red pirinča, jedan red pečuraka i ponovite postupak još jednom. Iseckajte spanać pa stavite odozgo i dodajte papriku isečenu na štapiće. Ubacite u rernu i pecite na 180 stepeni 25-30 minuta, dok se ne zapeče.

Pikantno pečenje

PIKANTNO PECENjEZa 6 osoba potrebno je:
1,2 kg goveđeg filea bez kostiju, 4 glavice crnog luka, 2 kašike običnog i 2 kašike pikant senfa, 80 g putera, 2 kašičice seckanog timijana, ulje, so i biber.

Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. U činiji pomešajte sitno seckani crni luk, običan i pikant senf, omekšali puter, timijan i 2 kašike maslinovog ulja. U tiganju zagrejte 4 kašike maslinovog ulja, kratko zapecite meso (po 2 minuta sa svake strane) dok se na površini ne uhvati tanka korica i potom stavite u pleh obložen većom aluminijumskom folijom. Bogato namažite meso mešavinom senfa, putera, luka, ulja i timijana, posolite i pobiberite i hermetički zatvorite ivice folije. Pecite u rerni 150 - 180 minuta, dok meso potpuno ne omekša.

Cicvara naše tradicionalno jelo

cicvara-nase-tradicionalno-jeloPotrebno je:
1 l vode 1 prepuna supena kašika masti 450-500 g starog kajmaka 400 g kukuruznog brašna prstohvat soli

Priprema:
Staviti vodu da zavri, posoliti.Kada prokuva dodati mast, pa u laganom mlazu sipati brašno uz neprekidno mešanje (ne sme biti grudvica).Kada utrošite svo brašno, dodavati kašiku po kašiku kajmaka, dok se ne utroši cela količina. 4Kuvati pola sata, ne prekidajući mešanje. 5Kada je cicvara skuvana, maknuti šerpu sa ringle i ostaviti 5 min.da „odmori” i kajmak ispliva na površinu, da se može „ogledati”. 6Poslužiti toplu uz, sir torotan (ili neki drugi ljuti, stari sir) i domaću kuruzu.

Brokoli sa sirom

BROKOLI SA SIROMZa 4 osobe potrebno je:
1 l pileće supe, 4 kašike brašna, 400 g rendanog čedar kačkavalja, 1 glavica brokolija iseckanog na komadiće, 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 2 dl krem pavlake za kuvanje, 60 g putera, kašika seckanog peršuna, so i biber.

Priprema:
U šerpi rastopite puter na srednjoj temperaturi, dodajte sitno seckani crni i beli luk i pržite 3-5 minuta. Potom umešajte brašno, promešajte, pržite 60 sekundi, pa dolijte pileću supu neprestano mešajući. Kad proključa, dodajte rendani kačkavalj. Kuvajte dok se sir ne istopi. Zatim dodajte brokoli i krem pavlaku i kuvajte još desetak minuta na umerenoj temperaturi. Posolite i pobiberite po želji, pospite peršunom i izmiksirajte dok smesa ne postane homogena. Poslužite vruće.

Tajnikuvar.rs - 2011.