Ćufte od mlevenog mesa i pečene paprike

cufte od mlevenog mesa i pecene paprikePotrebno je:
mešano mleveno meso 500 g, jaja 1 kom, prezle 2 kašike, beli luk 3 čena, crni luk 1 glavica, pečene paprike 3 kom, tikvica 1/2, ulje za prženje, suvi biljni začin,so,biber po ukusu.

Priprema:
U posudu staviti meso. Jaje blago umutiti pa pomešati sa mesom. Beli i crni luk očistiti i iseckati. Tikvicu očistiti i narendati. Pomešati sve sastojke i umesiti ih rukama. Pečene paprike iseći što sitnije i dodati u smesu. Na kraju dodati prezle i začiniti sa solju, biberom i suvim biljnim začinom po ukusu. Smesu staviti u frižider na dva sata, potom je izvaditi i vlažnim rukama formirati ćufte. U dobro zagrejanom ulju propržiti ćufte sa svih strana. Izvaditi ćufte i služiti sa prilogom po želji.

Testenina sa mesom

Testenina sa mesomPotrebno je za 6 osoba:
300 g testenine u obliku školjki, 300 g mlevenog junećeg mesa, 200 g pikantnih kobasica, 500 g paradajza, 300 g bešamel sosa, 2 jajeta , 50 g rendanog parmezana, bosiljak, 3 čena belog luka lmaslinovo ulje so, biber.

Priprema:
Oljuštite paradajz, iseckajte ga na kockice i stavite u tiganj. Dodajte 4 kašike maslinovog ulja i sitno iseckan beli luk, poklopite i dinstajte na umerenoj temperaturi 20-25 minuta. U drugom tiganju zagrejte 6 kašika maslinovog ulja, dodajte mleveno meso i iseckanu kobasicu, pržite oko 20 minuta i ostavite da se ohladi. Potom pomešajte prženo meso sa polovinom paradajz sosa, dodajte jaja, 2 kašike parmezana i polovinu bešamela. Posolite i pobiberite i dobro umutite dok smesa ne postane homogena. Skuvajte testeninu u posoljenoj vodi i potom iscedite. Na dnu vatrostalne činije sipajte preostali paradajz sos, pa naizmenično ređajte mešavinu mesa, paradajza i bešamela i testeninu. Na kraju sipajte preostali bešamel sos, pospite parmezanom i pecite u rerni oko 30 minuta na 190 stepeni. Ukrasite bosiljkom i poslužite.

Piletina u sosu od pečuraka i senfa

piletina u sosu od pecuraka i senfaPotrebno je:
700 g pilećih prsa bez kostiju, 2 kašike brašna, 1/2 kašičice soli, prstohvat bibera, 4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja, 400 g šampinjona, sitno iseckanih, 1 krupnija glavica crvenog luka, isečenog na kolutove, 2 kašike ruzmarina, 2 kašike peršuna, 3 kašike senfa, pola šolje belog vina, 1/4 šolje pilećeg bujona, 2 kašike pavlake za kuvanje, 2 kašike putera

Priprema:
Pomešajte  brašno, so i biber. U tu smesu umočite piletinu, otresite višak i sklonite sa strane.U velikom tiganju zagrejte ulje i  ispržite piletinu dok ne porumeni.U istom tiganju propržite pečurke oko 3 minuta dok ne počnu da tamne. Smanjite vatru na srednju temperaturu i dodajte crveni luk i ruzmarin. Pržite oko 2 do 3 minuta. Zatim dodajte senf i vino i dobro promešajte. Dodajte i peršun, bujon, pavlaku i puter i sve promešajte.Vratite isprženu piletinu u tiganj i prekrijte je sosom. Smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte dok piletina ne bude gotova. Servirajte meso preliveno sosom.Izvor

Zapečeni bolognese

Zapeceni bolognesePotrebno je:
500g miješanog mljevenog mesa, 2 glavice luka, 1 konzerva pelata, špageti, sol, papar, origano, sir

Priprema:
Na ulju izdinstajte luk i nakon toga dodajte mljeveno meso. Podlijte vodom i pustite neka se krčka.Skuhajte špagete u vodi.
Kada meso bude gotovo, dodajte usitnjene pelate i sve začinite solju, paprom i origanom. Pustite još koju minutu da se malo kuha i sklonite s vatre. (Po potrebi dodajte i malo šečera ako su vam pelati previše kiseli)Kuhane špagete pomiješajte sa umakom i mesom. Uspite sve u vatrostalnu zdjelu (prethodno premazanu s malo ulja) i na vrh poslažite sir (ribani, u listićima, na kockice - vaš izbor, ja sam stavila u listićima). Pecite nekih 20-30 min u pećnici zagrijanoj na 200°C.Izvor

Spanać na italijanski način

spanac na italijanski nacin

Za 4 osobe potrebno je:
500 g svežih kobasica, 500 g spanaća, 50 g suvog grožđa, 50 g pinjola ili badema, 4 kašike maslinovog ulja, so, sveže mleveni biber i ljuta mlevena paprika.

Priprema:
Zagrejte 2 kašike ulja u teflon tiganju, kratko propržite suvo grožđe i dodajte spanać koji ste prethodno očistili, oprali i osušili na papirnoj salveti. Dinstajte oko 5 minuta dok spanać ne omekša, potom umešajte pinjole ili seckani badem. Posolite i pobiberite i sklonite sa ringle. U drugom tiganju zagrejte preostalo ulje i ispržite kobasice, po 8 minuta sa svake strane. Na kraju začinite ljutom mlevenom paprikom, stavite u tanjir i poslužite sa spanaćem.

Tajnikuvar.rs - 2011.