Saveti kulinarske čarolijeMladim kuvaricama i domaćicama nudimo razne savete, da bi pomogli da se snadju u novoj ulozi.
-Testo koji sadrži dosta masnoće ne sme da se zamesi u toploj kuhinji, niti sa toplim rukama.Ruke treba rashladiti u hladnoj vodi, takodje i sve namirnice od kojih se pravi testo.
-Šlag od belanaca brže može da se ulupa, mnogo je čvršći ako se prethodno dodaje prstohvat soli, malo soka od limuna ili par kapi vode.
-Lešnici, bademi lakše se ogule sa toplotom.Lešnici se stavljaju u vruću rernu ili u mikrotalasnu peć, dok bademi se preliju vrelom vodom.
-Suvo groždje pre upotrebe treba očistiti od peteljke, oprati u vreloj vodi zatim staviti u hladnu vodu da nabubri.Pre nego što se stavlja u testo uvaljati u brašno, da se ne sklizne na dnu tepsije.Testo je mnogo ukusnija ako se suvo groždje poprska bar pre dva sati sa rumom.
-Limun može duže da se čuva ako se stavlja u staklenu posudu i prelije se sa hladnom vodom.
-Jaja prilikom kuvanja neće popucati, ako se stavlja u vrelu vodu malo soli.
-Presoljeno jelo se ublažava, ako mu se dodaje nekoliko komada krompira, pa kasnije se izvadi.
-U šerpu ako se mast jako prska treba dodati malo soli.
-Tvrd, skoren sir će se omekšati ako se par sati držite u mleku.
-Puding ako se upotrebljava za nadev, filovanje raznih kolača dok je vruć, treba preliti sa malo hladne vode, da se površina ne bih skorio.
-Prašak za pecivo uvek treba pomešati sa brašnom i pred kraj zajedno sa brašnom treba dodati u testo jer prašak ne sme da bude u dodir sa vlagom jer gubi dejstvo.
-Gotova jela treba ostaviti na hladnom mestu jer toplota štetno utiče na hranljive sastojke.
-Podgrejana jela gube vitamine i nadoknadjuju se iseckanom celerom, peršunom ili se dodaje povrće od kojeg se jelo pripremljeno.

OSTAVI KOMENTAR