Zašto nam služe ljuti začini?U nekim kulturama začinjene kuhinje su vrlo razvijene ne samo zbog ukusa nego zbog antibiotičkih dejstava.Neki začini uništavaju razne mikroorganizme kao salmonelu, ešerihiju koli, bakterije.Ljuti začini naročito sadrže antibiotičke sastojke i aromu što koristimo u raznim hranama.Začinjena kuhinja asocira na zemlje toplih krajeva Tajland, Indija.Začine sadrže crni i beli luk, feferone i ljute paprike.Ljuti začini deluju kao antibiotici.Iz ljute paprike se dobija kapsaicin a postoje i začini koji u manjoj meri uništavaju bakterije kao djumbir, sok od limuna, celer, selen.Jako je korisno za zdravlje organizma kombinacija biljaka, time se dobija antibiotički efekat u većoj meri.Začini mogu da se kombinuju u zavisnosti od pripremljnog jela da se izmeša crvena paprika, crni i beli luk, origano, kim, biber, karamfilić i sok od limuna.

OSTAVI KOMENTAR