autofagijaAutofagija kao naziv pripada u sferi nutricionizma.Nastala od grčke reči auto-samo i phagy-jedenje.U bukvalnom prevodu znači jedenje samoga sebe.To je sposobnost zdrave ćelije u organizmu, da reciklira otpad koji se nagomilava u njenom okruženju.Postoje tri različite vrste autofagije: makroautofagija, mikroautofagija i autofagija.Autofagija se spominje u cilju ozdravljenja, obnavlja ćelije, ali i mršavljenje to je makroautofagija.Kao pokretač izdvaja se post odnosno gladovanje.Potrebno je broj sati da se ništa ne unosi u organizam, da bi se autofagija pokrenula, period od 12-16 časova.Nakon 12 sati telo ulazi u metaboličko stanje tzv.ketoza.Telo počinje da koristi masti kao svoje gorivo, potom kreće u potragu za ćelijama sa oštećenjima i različitim neželjenim pojavama u telu, kao glavno jelo.Treba napomenuti da fizička aktivnost može da pokreće autofagiju.Nema vremensko ograničenja dok god se dobro osećate, možete primeniti.Može da se kaže da je autofagija kao reciklaža i pročišćenje organizma istovremeno.Gladovanje nije lako izdržati bez hrane ali pre svega tu je“voda“.Na dnevnom nivou konzumirajte oko 2 l. vode time ćete hidrirati organizam.
Autofagija nije preporučljiva svakom:trudnicama, dojiljama, osobama sa zdravstvenim problemima.Kako je reč o ekstremnom gladovanju možete imati nuspojave:opsesija sa hranom, nizak nivo šećera u krvi, problemi u snu, magla u glavi.Ako razmišljate da otpočnete sa autofagijom ili nekom od dijeta koja se zasniva na njenim principima ishranu dobro isplanirajte, raznovrsnim namirnicama, dobrim snom i redovna fizička aktivnost.

OSTAVI KOMENTAR