Kombinacija namirnica koje nisu štetne za zdravljeZdrave namirnice isto mogu biti štetne po zdravlju, ukoliko se ne kombinuju na pravi način.
Punomasni proizvodi su mnogo zdraviji od obranih, iako često možemo pročitati obrnuto.
Masti su izvori (A,D) ukoliko se eliminiše masti iz ishrane smanjuje se drastično unos vitamina.Puno bolesti se povezuju sa nedostatkom D vitamina.Često se pravi kampanja protiv unosa masti.Zdrava namirnica je salata ako se začinjava sa limunom jer vrši alkaliziranje.Jaja je super hrana jedna od najhranljivijih namirnica sa malo kalorija, bogat je izvorom proteina kao i vitamina D,B12 i Selena.
Avokado je super voće sadrži 30 vrsta vitamina i puno minerala, dobre masti koji olakšavaju varenje.U proseku sadrži 22 gr.dobrih a najviše mononezasićenih masti koje su dobre za srce i kardiovaskularni sistem.
Puter nekad je bilo proglašen krivom za povišen holesterol u krvi i niz zdravstvenih poteškoća.Danas se čak i savetuje uzimanje putera jer sadrži dobre masnoće i dosta vitamina D, A, E, K.Svakako je bolja opcija nego margarin.Dnevna količina putera je 1 kašika sasvim je dovoljno.
Masline čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova imaju protiv upalno , antioksidantno dejstvo što je prirodni zaštitnik kancerogenih oboljenja.
Maslinovo ulje može da se koristi i kod dece, naročito se koristi u mediteranskim zemljama.
Suncukretovo ulje, bogat je linolnom i polinezasićenih kiselina i nestabilna za visoku temperaturu.
Za salatu može da se koristi i bundevino ulje jer sadrži Omega-6 masnih kiselina.Osim toga dosta vitamina i minerala.
Laneno ulje ne podnosi visoku temperaturu sadrži veliku količinu Omega-3 masnu kiselinu.
Šta jesti: mleko i mlečne proizvode, žitarice i proizvodi, meso i riblje meso, povrće-salate, voće, orašaste plodove, samenke, mahunarke, začini, napitci.

OSTAVI KOMENTAR