Domaća turšija na starinski načinDomaća turšija je najpraktičnija i najukusnija zimnica, da sveže povrće sačuvamo do proleća.Spremanje ove zimnice može da se izvodi na bezbroj način, ali treba biti oprezan sa stavljanjem dodataka.Domaća turšija je jedini ispravan izbor za celu porodicu.Kada je industrijska turšija u pitanju konzervansi i aditivi tradicionalno se dodaju, kako bi sprečili razvoj bakterija, gljivica i ostalih mikroorganizama.Tu je cilj da zimnica što duže potraje.Najzdraviji način pripremanja zimnice je bez konzervansa i aditiva.Povrće se izlaže visokim premperaturama i svo bogatstvo vitamine i minerale sačuvamo do sledeće godine.
Klasičnu turšiju bez konzervansa i aditiva možemo napraviti na sledeći način:
Potrebno povrće: paprike babure i rotunde, koju ljutu papriku, krastavce, šargarepa, karfiol, zeleni paradajz, sitni crni luk, male glavice kupusa, koju malu nezrelu lubenicu a može se dodati i kukuruz šećerac.
Od začina:soli, biber u zrnu, lovorov list, ren, vinsko sirće, šaka višnjevog lista i šaka celerovog lista.
Po vašim potrebama uzmite veličinu posuda i odredite količinu povrća.Na dnu redjajte paprike izmešane zatim krastavac zatim svo ostalo povrće da izgleda šareno.Dodajte začine i na kraju prelijte sa vinskom sirćetom to je tradicionalna metoda kiseljenje povrća, tako ćete imati probiotike sve do proleća.

OSTAVI KOMENTAR