da li iz kesice jedemo zdravu supuU današnje vreme zbog malog vremena za kuvanje sve se više uzima supa iz kesice.Njihova dostupnost je veoma visoka u svim prodajnim objektima, ali je retkost gde možete kupiti pravu domaću supu.
Postoje dve osnovne grupe: bistre i guste supe.Nazivi supe govore od koje su namirnice pripremljene sa dodacima koje čine specifičnu i različiti ukus.Osim domaće testenine, mogu da se koriste noklice, rezanci, pirinač, knedle, slani biskvit.Guste krem supe mogu biti biljnog i životinjskog porekla.
Supa iz kesice je vrlo popularna, brzo se kuva, donekle je ukusna.U jednoj kesici se nalazi od 800-1000 mg natrijuma što može dovesti do natečenosti i zadržavanja tečnosti koji vrši veliki pritisak na telo.U toj supi se nalazi visoka koncentracija šećera, masnoće i soli što isto oštećuje ćelije i stres je za organizam.Pojačivači ukusa nalaze se u svim industrijskim proizvodima posebno u kockama za supu, to su sojini proteini, glutamat, sušeno povrće, skrob, jaja u prahu, začini, pojačivač arome, sušeni luk, pšenično brašno kuhinjska so i visok procenat transmasti.Inače u suprotnom sve bi bilo bljutavo, neukusno i niko ga ne ni kupovao.
Zato je najbolje kuvati domaću supu osim što je veoma ukusna, ima izrazito lekovito svojstvo, naročito pileća supa jer pileće meso sadrži aminokiselinu cistein koja se oslobadja prilikom kuvanja slična je acetilcisteinu u medikamentima koji razlaže sluz, olakšava disanje tokom prehlade.Smanjuje zapušenost nosa jer prilikom isparavanja služi za inhalaciju.Pileće meso je izvor antioksidanta, cinka, vitamina E i minerala.U supu se dodaju i začini, šargarepa, paprika može i paradajz zbog savršenog ukusa.
Kuvanje supe iz kesice ili prava domaća supa je na vama.

OSTAVI KOMENTAR