Opasnosti za zdravlje sa nitratima i nitritimaIndustrijski suhomesnati proizvodi sadrže aditive, to su nitrati, nitriti, polifosfati, pojačivači ukusa-glutaminat, so i zasićeni masti.To sve nepovoljno utiče na zdravlje povećava gojaznost, pojačava nastanak hipertenzije  i holesterola u krvi.
Polifosfati meso čine sočnijem najpoznatiji je Karagenan, koji se taloži u debelom crevu oštećuje crvnu sluzokožu ukoliko se često konzumira.
Suhomesnati prozvodi su u jelovniku većine gradjana ali treba konzumirati uz oprez ne više od  50 g po danu.
Preporuka nutricioniste da deci do 4. godine ne treba davati paštete, salame, viršle, razne preradjevine.Takodje nisu preporučljive  ove namirnice  trudnicama i dojoljama, dok adolescenti mogu jesti nedeljno jednom uz nutritivnu vrednu hranu, mladi sir, probiotski jogurt, integralnu kiflu.
U ishrani treba biti umeren i dobro informisan jesti kvalitetnu domaću hranu.

OSTAVI KOMENTAR