Poznato je širom sveta da se palačinke prave u slanoj ili slatkoj verziji.Vrlo su omiljene i popularne poslastice.Kod nas se prave palačinke tanke i urolane, ali mogu se praviti deblje tzv.američke palačinke.Sada opisujemo palačinke koje nisu u uobičajenoj verziji (belo brašno, mleko, jaje).Palačinke su izvrsne od heljdinog brašna koje mogu da se prave slane ili slatke.Za tu vrstu je potrebna heljdino brašno ili zrno heljde, so ili šećer i voda.Prave se bez glutena, mleka i jaja.
Palačinke od heljdinog zrna potrebno je:
100 g sirovog zrna od heljde (zelenog), 100 ml vode, 1 kašika mlevenog lana, 1/2 kašikice praška za pecivo, maslinovo ulje za podmazivanje tiganja.
Priprema:
Opranu heljdu potopiti u vodu da odstoji celu noć.Sutradan ocediti, izmiksati i dodati mlevenog lana i praška za pecivo.Tiganj premazati maslinovim uljem i kad je vrelo kutlačom sipati testo.Ove palačinke su deblje i mogu se obikovati po želji.Gotove ispečene palačinke filovati po želji sa sirom, kajmakom, džemom, pudingom ili pekmezom.