Sorte ili vrsta vinaPrilikom uzgoja groždja za proizvodnju vina mora da se vodi računa na kvalitet groždja, sorte i klimatske uslove, sistem gajenja i lozna podloga.Groždje je osnovni faktor-podloga za proizvodnju vina.Bitan je sadržaj šećera i kiseline u groždjanom soku, količina aromatičnih materijala.
Lagano vino:vino s niskom koncentracijom tanina i nižim udelom alkohola.Odlikuje ih niža energetska vrednost i pitkost.
Mlado vino:vino još nije prošlo kroz potpunu tehnološku obradu već samo kroz delimično ili celu fermentaciju.
Harmonično vino:dobro balansirano, slatko vino, tu su uravnotežene sve bitne komponente alkohol, kiselina, aroma, slast tako da se nijedna posebno ne izdvaja.
Belo vino:proizvodi se od groždja belih sorti vinove loze.Boja može da ide od bele do zlatnožute boje.
Ledeno vino:visokokvalitetno dezertno vino koji se proizvodi od bobica koje su prilikom berbe i muljanja prirodno smrznute.Ima visoku količinu šećera i kiselost, ali zbog načina proizvodnje jedno od najskupljih vina.
Suvo vino:vino bez ostatka prirodnog šećera ili maksimalno do 4 g/lit.
Slatko vino:vino sa ostatkom šećera većim od 50 g/lit.Ostale kategorije vina u odnosu na količinu šećera su suvo, polusuvo i poluslatko.
Crveno (crno) vino:proizvedeno od groždja crvenih (crnih) sorti.Boja se kreće od crvene do ljubičaste boje.
Roze:svetlocrveno vino dobijeno od crvenog groždja, tako da se kožica ploda koje sadrže boju odvajaju pre ili neposredno nakon početka vrenja.
Penušavo vino:vino sa povećanim prisustvom ugljen dioksida usled čega prilikom sipanja u čašu peni.Naziv šampanjac označava penušava vina nastala u francuskoj regiji Šampanj.
Stono vino:najniža kvalitetna kategorija vina u Srbiji.To su vina od jedne ili više sorte bez geografskog porekla.
Za dobro vino potrebno je vreme.

OSTAVI KOMENTAR