Bogat voćni kolač punog ukusa oduševiće sve sladokusce…
Potrebno je:
3 jaja, šećer 2,5 šoljice,ulje 1 šoljica, mleko 1/2 šoljice, rum/cimet šećer 1 kesica, brašno 3 šoljice, prašak za pecivo 1/2 kesice šljive 300 g
pšenični griz 1 kašika
Preliv:kupine 150 g, crna čokolada 2 štangle, voda 1/2 do 1 šoljica od 100 ml
Priprema:
Mikserom umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer, stalno muteći dok ne dobijete čvrst sneg. Smanjite brzinu miksera i dodajte jedno po jedno žumance, rum ili cimet šećer, mleko, ulje i jos malo mutite. Kašikom polako umešajte brašno i prašak za pecivo. Pleh za komisbrot, ili drugi odgovarajući, dimenzija 34x11x7 cm, obložite papirom za pečenje i sipajte polovinu smese. Šljive operite i izvadite koštice, isecite na polovine, pa ih poređajte u pleh i posut grizom.
Prelijte ih ostatkom smese i kašikom blago utisnite u testo.
Pecite na 200 stepeni oko 40 minuta. Proverite čačkalicom da li je pečeno. Ukoliko je kolač porumeneo, a još nije pečen, pokrijte ga folijom i nastavite da ga pečete.
Dok se kolač peče, operite kupine i kuvajte ih sa vodom i čokoladom. Kuvajte ih par minuta i ostavite da se prohlade. Pečen kolač izvadite iz kalupa i prelijte smesom od čokolade i kupina.
Kolač seći na parčad kada se potpuno ohladi i stegne preliv. Ja nisam mogla da čekam, pa sam ga sekla ranije:) Napomena: ukoliko želite da smesa za kolač bude svetlija, umesto ruma ili cimet šećera, stavite vanilin šećer.