Vojvodjanski slatko od dunje-KitnikezVodi poreklo iz Austrougarske, koji se danas vrlo retko sprema.To je najstarije vojvodjansko slatko.Očišćene dunje se kuvaju sa šećerom i mogu se dodati i očišćeni orasi.Može da se sačuva tokom cele zime, ne sadrži konzervans jer je šećer zamena.Vremenom se suši ali tako postaje još ukusnija.Kažu da je Kitnikez žute boje, medjutim to nije tačno treba ga duže kuvati što je veoma naporno.Pravi Kitnikez je crvene boje i kuva se na najjačoj vatri više od 2,5 sata.Ovo slatko najviše obraduje stariju populaciju.
Sastojci za Kitnikez:
1 kg dunja, 800 g šećera, sok od 1 limuna.
Priprema:
Dunje očistite, oljuštite a i ne morate, isecite na kocke.Kuvajte ih u vodi sa linunom, zatim ispasirajte  dodajte šećer i treba kuvati dok se masa ne stegne.Znajte da je gotov kada varjača ne ostavlja trag.Dobijenu masu pomešati sa očišćenim orasima, a može i sa seckanim lešnicima.Još malo treba kuvati i sledi kalupiranje.Prethodno kalup treba pokvasiti ili staviti malo ulja.Kada se masa dobro ohladi istresite iz kalupa, treba iseći na različite forme i posipati prah šećerom.Ostavite na hladnom mestu i služiće vam za zimsku poslasticu.

OSTAVI KOMENTAR