Torta DionaPotrebno je:
za biskvitnu koru: 6 jaja, 150 g šećera, 150 g brašna, 60 g gustina, 50 g samlevenih badema, 50 g margarina,
za natapanje biskvitne kore: 1,5 dl mleka.
za fil: 150 g sirovog marcipana, 2 kašike šećera u prahu, 4 kašičice ruma, 500 g groždja (bobice), 4 kašike šećera, 8 kašika vode,
za dekoraciju:16 bobica groždja, 4 belanceta, 1 vanilin štapić, 170 g šećera.
Priprema:
Umutite žumanca i šećer u penastu masu. Posebno umutite belanca u čvrst šne pa ih sjedinite sa žumancima. U smesu postupno dosipajte brašno, gustin i bademe. Umutite penasto margarin i polako ga umešajte u smesu.Pripremite kalup prečnika 26 cm. Namažite ga margarinom i pospite brašnom. U njega sipajte biskvitnu smesu.Pecite je trideset pet minuta na 180° C. u prethodno zagrejanoj pećnici.Biskvitnu koru ostavite da se ohladi pa je presecite na dva vodoravna dela. Natopite ih mlekom.Operite bobice groždja. Otopite šećer u vodi pa dodajte bobice. Pokrijte posudu i kuvajte deset minuta na umerenoj vatri.Bobice izvadite iz sirupa; ostavite ih da se ocede i ohlade. Na ovaj naćin pripremite bobice za fil i dekoraciju.Umutite belanca i šećer u čvrst šne. Nožem presecite štapić vanile po dužini.
Sastružite mu unutrašnjost i dodajte u šne. Ostavite pet kašika za dekoraciju.Izmešajte u glatku smesu marcipan. rum, šećer u prahu i vodu.Na donju biskvitnu koru nanesite smesu od marcipana. Preko nje položite drugu biskvitnu koru. Odozgo rasporedite bobice. Premažite ih debljim slojem pene od belanaca.Penu za dekoraciju stavite u poslastičarski špric. Istisnite šesnaest ružica po gornjem obodu torte. Od njih ka sredini istisnite po jedan talas.Stavite tortu u pećnicu zagrejanu na 250 °C. Držite je u pećnici dok pena ne požuti.Izvadite je i ostavite da se ohladi. Tortu sa strane pospite iseckanim bademima. Na svaku ružicu stavite jednu bobicu groždja, po želji.

OSTAVI KOMENTAR