Portugizac je kao suho kvalitetno vino, duboke crvene boje i mirisa voćnog karaktera, tipično jesensko vino za posluživanje uz kestene i pečenu patku. Punog i harmoničnog okusa, te svježe i kompaktne strukture, ovo je vino stvoreno za užitak u plodovima jeseni. Sorta Portugizac se uz višestoljetnu tradiciju uzgaja u regiji Plešivica gdje joj ekološki uvjeti proizvodnje savršeno odgovaraju. Najbolje osobine iskazuje dok je mlado, pa je preporuka da ga se ne čuva, nego se pije odmah.

Enolog i direktor Podruma Mladina Robert Brkić opisuje po čemu je poseban ovogodšnji Portiguzac: ?S obzirom da je portugizac rana crna sorta, ova vinogradarska godina mu je bila naklonjena jer je berba obavljena neposredno pred duži kišni period. Grožđe je bilo besprijekorno zdravo, te smo dobili vino lijepe nježne rubin crvene boje s ljubičastim nijansama, ugodnog voćnog mirisa sa dominirajućim notama crnog bobičastog voća poput borovnice, maline, crnog ribizla. Harmoničnog je i svježeg okusa sa nježnim taninima.“

 

Podrum Mladina najveći je proizvođač Portugisca sa ukupno 7,6 ha nasada odnosno 35.500 trsova. Smještena u vinogorju Plešivica – Okić, Mladina baštini iskustvo grofovske obitelji Erdödy, koja je 1736. godine tu sagradila podrum, cijeli kraj nadahnula vinogradarstvom i vinarstvom, te stvorila temelj današnjih sjajnih vina Madina.

Vinogradi Mladine se prostiru na jedinstvenim prirodnim amfiteatrima južnih i jugozapadnih ekspozicija na 200-400 metara nadmorske visine. Područje jugoistočnih obronaka Žumberačkog gorja i parcele okrenute prema jugu idealne su za vinogradarstvo. Klima na ovom području je kontinentalna, ali s povoljnim izdašnim oborinama i sunčanim satima što ju čini prikladnom za uzgajanje vinove loze.

OSTAVI KOMENTAR