Kuvanje s vinomOsim što jelima daje posebnu aromu i ukus, vino može da zameni i masnoće u receptima. Ako izbacite iz recepta masnoću, zamenite je vinom koje će vratiti izgubljenu sočnost jelu. Na primer, ako pržite povrće u tiganju, umesto pola količine ulja ili putera dodajte malo vina. U marinadama s oko pola šoljice ulja četvrtinu zamenite vinom.Alkohol i kiseline u marinadama omekšavaju meso, ali ga ujedno i aromatiziraju, a bilo da ga dinstate, kuvate ili pečete, marinirano meso biće najsočnije.Kod ribljih i bujona od živine upotrebljava se belo vino, a kod bujona od divljači i tamnih mesa crveno vino.Osim toga, belo ili desertno vino sjajan je dodatak i smesi za patišpanj koji postaje sočan i vazdušast. Vruć patišpanj možete preliti decilitrom crvenog vina, pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. Premažite patišpanj čokoladnom glazurom koja se odlično slaže s vinom, a tako možete da spremite i mafine.

Uz pirinač i jela od ribe

Lagani sovinjoni hladnijih krajeva slagaće se dobro sa gotovo svakim rižotom i laganim umacima za piletinu, a ona poput malvazije biće dobra u jelima od rečne, odnosno morske ribe koja traže suvo belo vino.

Aromatična vina

Suvi rizlinzi dobar su dodatak začinjenijim jelima. Poslužiće i burgundac sivi, prvenstveno onaj koji je maceriran nekoliko sati, što se prepoznaje po blago ružičastoj boji.

Jača jela – jaka vina

Ako se kuva s crvenim vinom, jagnjetina ili govedina traži ono punog i snažnog ukusa, poput kaberne sovinjona ili širaza. Sa laganijim jelima bolje se slažu laganija vina, poput crnog pinoa.

OSTAVI KOMENTAR