Vinski bontonVino je kultura, civilizacija. Pijenje vina je pre svega društveni dogadjaj. Važno je dobro prezentirati vino, naručiti ga, ispravno poslužiti i kulturno piti. Kad je vino u pitanju, niko ne sme biti u grču. Svi mogu uživati u pijenju vina. Uživanje nije ograničeno na vinske eksperte i putnike po svetskim metropolama. Predznanje o temperaturi vina, čašama, priboru i dekantiranju zaista je nužno. Najlepše je to što su temelji vinskog bontona jednostavni i lako primenjivi. Vinske priče o geografskim detaljima, o proizvodnji i istoriji vina mogu dobro da posluže za razbijanje leda na početku zajedničke večere. Svakako su zanimljivije od razgovora o vremenu ili o onome što je juče bilo na televiziji.
Prvo ono najvažnije, čašu obavezno treba držati za nožicu. U nekim slučajevima, naročito kad se vino proba stojeći, čaša se sme držati za podnožje (ispod nožice). Tako na čaši ne ostaju otisci prstiju i vino se ne greje. To je i znak neprimerenog odnosa prema vinu jer nije moguće uživati u izgledu vina ako se čaša obuhvati medvedjom šapom. Drugo najvažnije – čaša nikad ne sme biti prazna!

OSTAVI KOMENTAR