koje-vino-ide-uz-mesoKabernet Sovinjon sa jakim taninima dobro će se složiti sa sočnim junećim odrescima (biftecima, ramstecima).Belančevine ublažavaju tanine i Kabernet Sovinjon postaje nežno vino. Dodatak zelenog bibera ili smrvljenog crnog bibera pojačaće snagu odreska i pritom učiniti Kabernet Sovinjon idealno sjedinjenim vinom.Bitan je i način pripreme.Ako je odrezak bolje pečen, onda nije dobro preterivati sa taninima pa je bolje izabrati Plavac.Uobičajeno je da se u restoranu čuju različite porudžbine.Jedan bi krvav, a drugi bi dobro pečen biftek.Šta učiniti?
Obično odluči osoba sa jačim vinskim autoritetom.Tada će doći u obzir i Sira, Vranac, Pino crni.Uz tartarski biftek dobro se slažu vina sa Američkog Kontinenta, Merlot i sir.Zbog regionalne potpunosti uz juneći karpačo najbolje je izabrati Kjanti klasiko ili Barolo.Kuvana junetina sa povrćem dobro se slaže sa Pinoom crnim, Frankovkom i Portugiscom.Jagnjeći but slaže se sa Kabernet Sovinjonom, a začinjena jagnjetina sa sirom i Merlotom.Uz jagnjetinu sa ražnja u zavisnosti od masnoće i mirisa, slaže se cela paleta vina, od laganog belog, preko ružičastog do lakših crnih vina.Crno vino je naročito pogodno kad postoji opasnost da neko od gostiju ne voli jagnjetinu, ako jagnjetina nije više mlada ili ako je zbog bilo kojeg drugog razloga lošijeg kvaliteta.Tad će crno vino prekriti ne baš najbolje mirise i ukuse jela.Sličan pristup slaganja imaju jela od domaćeg peradi.Kako su ta jela relativno neutralna, umak ili prilog odrediće najbolji izbor.

Pečena nemasna svinjetina začinjena ruzmarinom i majčinom dušicom najbolje će se složiti sa Merlotom.Ako se posluži umak od jabuka, od suvih šljiva i od kisele pavlake, ili pak dinstani kupus, onda bolje prija lagano kiselkasto belo vino.Pečenoj hladnoj svinjetini najbolje odgovara sveže belo vino.Uz kobasice prija Šardone sa ukusom hrasta i voćni Portugizac i Merlot.
Uz slabije začinjen gulaš ide Portugizac ili pino crni, a sa dinstanom junetinom na lovački način i Pašticadom (specijalitetom od govedjeg mesa u sosu sa vinom), dobro se slažu snažna crna vina kao što su Plavac, Babić, Kasbernet Frank, Kabernet Sovinjon, Malbek, Game, Merlot, Pino crni, Sira i Zinfandel.Meso pripremljeno na žaru slaže se sa lakšim vinima, svinjetina sa belim a teletina sa ružičastim.
Patke, Jarebice, Fazani i slične divlje ptice zemljanih su ukusa i snažnih struktura.Pino crni je optimalan izbor zbog aroma i ukusa na šljive, trešnje, višnje i pečurke.Ti ukusi se mogu naći u jelima od divljih ptica pa je harmonija uzajamna.Drugi izbor su Frankovka i Portugizac.Onima koji uopšteno više vole bela vina može se preporučiti neko snažnije ružičasto vino.

OSTAVI KOMENTAR