koje-vino-ide-uz-ribuRiba je lagana hrana.S laganom hranom dobro ide belo vino.Uz pojedine vrste ribe pripremljene na odredjene načine dobro se slažu i crna vina sa manje tanina.Neosporna je činjenica da riba taninskom vinu daje metalni ukus.Nekima to ne smeta.Strogi će opet izbegavati i belo vino negovano u hrastovoj bačvi, odnosno odreći se i Graševine jer ima tragove gorčine.
Nivo tanina lako je smanjiti ulivanjem vode u vino.Piti crnu Bevandu uz pržene sardele dobar je izbor.Mada definicija bevande se manja.Nekad je to bila trećina vina, a sad je pola-pola.Riba pripremljena po recepturama severnih zemalja dobro se uklapa s belim vinima.Ako je masnija, onda se s njom bolje slažu vrlo lagana i vrlo hladna neutralna bela vina.
Brodet od ljegulja ide s Blatinom.Brodet od skuše ide s Plavcem, čak i ako u njega zalutaju škampi.Brodet od bolje ribe najbolje se slaže s Rose-om.Bela riba s roštilja dobro se slaže s punijim belim vinima, Pošip-om, Maraštin-om, Žlahtinom.
Pljosnate ribe (riba list, oblić glatki i oblić kvrgaš) idu sa laganim belim vinom tipa Šardone, Pinoa belog, Sovinjona, Silvanca zelenog, Malvazije i Žlahtine.

Uz masniju ribu (skuša, sabljaka i sardela), zavisno od pripreme, mogu se piti punija bela vina i lakša crna vina.
Bakalar s krompirom ide sa belim vinom, ali ako se stavi mnog belog luka, malo krompira, a puno aromatizovanog ulja, onda je bolji Babić ili Vranac, a može i Rose.
Mešana pržena riba, zavisno od priloga, salže se i sa belim i crnim vinom.Kontinentalcima će najbolje prijati Portugizac.
Slatkovodne ribe najbolje se slažu sa lakšom Graševinom.Pohovani smudj dobro će se složiti sa Šardoneom, a štuka i šaran u ribljem paprikašu sa Frankovkom.
Riba koja ima strukturu crvenog mesa, kao što su losos i tuna, dobro se slaže sa lakšim crnim ili ružičastim vinom.
Dimljeni Losos dobro ide sa šampanjecem i Rajnskim rizlingom.
Rakovi i školjke kombinuju se sa šampanjcem, Pošipom, Šardoneom, Sovinjonom belim, Rajnskim rizlingom, Pinoom sivim.Slatkasta vina sobro se slažu sa mnogo jela, a naročito sa rakovima i školjkama.

OSTAVI KOMENTAR