koje-vino-ide-uz-sosove-i-prilogeSos ili neki drugi prilog od povrća, snažnog ukusa i posebne strukture, odrediće stil vina.Meso često postaje prilog umaku, a vino valja sjediniti sa vodećim sastojkom jela.Belančevine, meso ili sir u tom slučaju će sekundarno uticati na izbor vina.
Šardone ima pun ukus koji često podseća na maslac ili hrastovinu.Ta se punoća dobro slaže s kremastim umacima.Sovonjon beli i dobra Graševina primeri su drugih vina koja će dobro proći.Slatkost luka valja složiti sa slatkošću vina, ukus hrasta treba izbegavati.Špargle i artičoke imaju jak, svojstven miris koji se dobro slaže s belim Sovinjonom.
Sataraš, kombinacije sa paradajzom i italijanski umaci s paradajzom idu sa laganim crnim vinom, naročito ako je sir jedan od sastojaka.Krompir, testo, pirinač i palenta bolje se slažu sa belim vinom, a heljda i divlji pirinač sa crnim vinom.Spanać i blitva dobro se slažu sa laganim belim vinom, ali ako su začinjeni sa dosta belog luka, onda beli luk preuzme vodeću ulogu u sjedinjavanju sa vinom, pa je bolje odabrati crno vino.Uopšteno govoreći, sa povrćem se najbolje slažu Šardone i Sovinjon od belih vina, a od crnih Portugizac, Frankovka, Merlot i Pino crni.

OSTAVI KOMENTAR