Salate su danas popularnije nego ikad pre jer se uklapaju u stil zdrave ishrane.Ujedno su i protivteža masnom bureku i bezličnim hamburgerima.Postale su i glavno jelo, tako su dobile i vinsku pratnju.Povrtne salate s dodatkom belančevina u obliku mesa, sira, ribe i rakova dobro se slažu s punim belim vinima i niskotaninskim crnim vinima, naročito ako su začinjene sa dosta ulja.Gorke salate, sa radičem, neodgorčenim maslinama ili one začinjene sa više gorkog maslinovog ulja, bolje se slažu sa kiselkastim belim vinom.
Salatno sirće je neprijatelj vina.Za začinjavanje je bolje koristiti limun, pirinčano sirće ili balzamiko sirće.Vinoljupci treba da znaju i neke trikove.Slano poboljšava slaganje s vinom.Oni će, iako to ne piše u receptu, u salatu staviti kockice slanog sira ili obilno narendati slani tvrdi ovčiji sir ili salatu posuti parmezanom.Jaki igrači će slučajno presoliti salatu ili izneti na sto posudicu sa slanim lešnicima ili bademima.