Šta znamo o pivuPivo je alkoholno piće sa malo procentom alkohola.Širok spektar biološki aktivnih komponenti poreklom iz biljaka nalazi se u pivu.Reć je o fitohemikalijama, posebno o polifenolima koji štite kardiovaskularni sistem i imaju antioksidativno dejstvo.Pivo sadrži u tragovima minerale, njihova količina zavisi od sastava zemljišta u kojim se ječam ili hmelj uzgajaju kao i vremenske prilike igraju ulogu.Od minerala se smatra povoljnim za organizam gvoždje, kalijum, silicijum, bakar, hrom i natrijum.Od svih je kalijum u prednosti za prevenciju povišenog krvnog pritiska.
Pivo ne sadrži masti ima nizak procenat proteina a ugljeni hidrati potiču iz ječma.Značajan i kvasac koji je odgovoran za vrenje, proizvodi vitamine B grupe koji ostaju u pivu.Zbog sadržaja alkohola koji je kradljivac B1 vitamina, ipak malo ostaje u pivu.
Pivo se proizvodi od biranih sirovina: slada, žitarice, hmelja, kvasca i vode.
Lako umereno konzumiranje piva uz uravnotežene ishrane doprinosi organizmu mnoge esencijalne vitamine i minerale.
Postoje situacije gde ni zdrave osobe ne smeju konzumirati piva to su trudnice, dojilje, pre upravljanja motornih vozila i mašinama i osobama koji piju lekove.
Kao normativ za jedno piće je čaša volumena 0,25-0,3 dl.
Prekomerna konzumacija piva-alkohol ima negativan uticaj na zdravlje i okolinu.Najviše nadu se polaže u fitohemikalijama-ksantohumol, koja predstavlja gorku materiju u pivu, i sadrži antikancerogeno delovanje.

OSTAVI KOMENTAR