pivoPivo je alkoholno piće sa najmanjim procentom alkohola, a sa velikim procentom vode i ugljen-dioksida, od koga se dobija pena. Pravi se od ječma, hmelja i vode.

Pivski ječam pod određenim uslovima pod određenom toplotom i vlagom proklija 95 posto, očisti se, pere i kvasi nekoliko dana da nabubri, tj. proklija tokom sušenja. Ako želimo svetlije pivo sušenje traje kraće na temperaturi 70-80 stepeni. Ako želimo tamnije-crno pivo sušimo na 100 stepeni pri čemu se dodaje 1,5% proprženog slada, da bi se dobilo crno pivo.

Nakon mesec dana, slad se menja i kuva u kazanu, kuvanje sa hlađenjem traje 12 sati. Zatim se odstranjuje pivarski slad ceđenjem i doda hemijski cvet radi postizanja mirisa i ukusa, a zatim se odstranjuje. Zatim se u određenu čorbu doda pivarski kvasac da obavi vrenje. Zatim se pretače, da bi se odstranio talog. Dobijeno pivo se odlaže i ostavlja da odstoji 2-6 meseci.

Pivo ne sme duže da odleži, jer posle određenog roka postaje neupotrebljivo. Pivo se zatim toči u burad i flaše. Pivo u buradima treba smestiti u mračnu prostoriju na 20 stepeni-najbolje u podrum bez ikakvih mirisa. Temperatura piva koje točimo treba da je u toplijim danima od 7-9 stepeni, a u hladnim danima 10-11 stepeni. Kvalitet piva se ocenjuje prema količini ekstrakta koji iznosi za svetlo pivo 12% ekstrakta, ekstra svetlo 16% i tamno pivo sa maksimalnih 20%.

OSTAVI KOMENTAR