kokteliPravljenje pića sličnog današnjim koktelima prvi put je zabilježeno u 16 vijeku.
Danas poznate osnove (base) koktela su se pojavile u doba prohibicije 1920.g i prvi su ih ponudili na tržiste američki bartenderi.
Popularnost pravljenja koktela se nije zadržalo samo u granicama Amerike. Vremenom je ta umjetnost mixanja alk.pica, aromatičnih biljki, voćnih sokova,jaja, šlaga itd. postala vrlo popularna i u Evropi.Pojam Tri koraka je nepisano pravilo za pravljenje dobrog koktela.

BAZE
Najčešće baze za pravljenje koktela su alk. pića tipa VOTKA, WHISKEY, TEQUILA.
Pri pravljenju Puncha uzima se VINO kao base(osnova).

GLAVNI DODATAK
Izabranoj basi se dodaje glavni dodatak koji izbija miris i ostri okus alk.pića, te mu daje posebnu aromu.Vermouth, razni voćni sokovi, ponekad vino, jaja,šlag itd. se većinom upotrebljavaju kao glavni dodatak.

SPECIJALNI DODATAK
Grenadine, Blu Curacao itd. su specijalni dodaci koji pomažu da se koktelu promjeni boja i da završni okus koktela.

 

UKRASI
Dobar mix, boja i na kraju lijep ukras koktela su san onog koji pravi koktel kao i ljubitelja ove vrste pica.Za ukras koktela najcesce se koriste komadici voca, narandzine i limunove kore, razni tkz. koktel stiksi.Koktel stiksi mogu biti drveni ili plasticni. Drveni se vise koriste i oni su jednokratne upotrebe, dok plasticni se mogu koristiti vise puta.Poznato je da plastika upija miris i ponekad se moze napraviti steta ako stiks nije dobro opran i upotrebljen za drugi koktel.
Tradicionalni ukras su crvene maraskino tresnje kojima se moze ukrasiti vecina koktela, a danas su u prodaji i u drugim bojama osim crvene.
Slamke se upotrebljavaju uz visoke highball case.
Frosting je takodjer popularan nacin ukrasavanja casa.Nekoliko jednostavnih primjera koji ne oduzimaju mnogo vremena:
Narandzom ili limunom namazati rub case i posuti secerom ili solju(ovisno koji koktel pravite).
Bjelancetom koje ce vam u ovom slucaju posluziti kao ‘ljepilo’ premazati dio case i posuti prahom.Ponekad upotrijebiti i kolor boju za hranu, pomijesati sa prahom i zalijepiti pomocu bjelanceta.

ČAŠE

Koktel čaše se dijele na cetiri osnovne grupe.

1. Rocks glasses( tumblers) su kratke i zapremina im je 125ml.Upotrebljavaju se za pica s ledom, vocne sokove i kratka pica.
2.Highball glass je visoka casa sa ravnim ili zaobljenim stranicama, zapremine izmedju 200 i 300ml.Upotrebljava se za duga pica sa ledom.
3.Champagne glasses se dijele u dvije vrste.
Champagne flutes je casa od tankog stakla, zaobljena ,sa postoljem.Zapremine 150 ml i vrlo se cesto upotrebljava.
Champagne saucer je casa koja se vecinom upotrebljava za popularni koktel Margarita.Razlog zbog kojeg casa nije omiljena je taj da u njoj champagne brze gubi okus nego u drugoj vrsti casa.
4. Coctail glasses -klasicne koktel case u obliku Y sa postoljem, pravljene od tankog stakla i zaobljenih stranica.Zapremina im je oko 90ml i sluze za kratka i ostra pica.

Osnovno pravilo kod posluzivanja koktela je da NE SMIJU biti servirani u plasticne case, razne salice i slicno.Koktel mora imati svjez, frisak okus i taj moze zadrzati samo u casama od stakla.
Pina kolada je zbog svog sastava jedini izuzetak koji se moze sluziti u plasticnim casama.

MIXANJE KOKTELA
Svi kokteli se ne prave na isti nacin. Najcesca metoda miksanja koktela je ;
-3/4 shakera (posuda za rucno miksanje koktela) napuniti ledom u kockicama,po receptu dodavati sastojke s tim da one s najvecim postotkom alkohola saspete prve na led.
Posudu drzati obema rukama i tresti uz sto vise ujednacenih, snaznih pokreta.Kad shaker ovlazi izvana znaci da je koktel dobro umiksan i da moze odmah biti nasut u casu.
Prije nego sto koktel saspete u casu dobro ga promijesajte specijalnom kasikom duge drske.
Ako u zamjenu klasicno pravljenog koktela pomocu shakera, koristite blender za miksanje voca i alkohola, budite pazljivi kad dodajete led.U tim slucajevima usitnjeni led dodajte na kraju kad su ostali sastojci vec dobro izblendani i pazite na kolicinu leda, jer vam moze razblaziti i provodeniti mix.

OSTAVI KOMENTAR