sorbetIme sorbeta potječe od perzijskog sharbate, aharbata. Isprva je bio osvježavajuće piće, a danas je desert, jednostavan za pripremu, pun različitih mogućnosti i lagan, vrlo omiljen i kao samostalno jelo. To je i naziv za desert dobiven zamrzavanjem zaslađenog voćnog soka ili voćnog pirea s tučenim bjelancima, a savremeni sorbeto je ustvari sladoled bez mliječnih dijelova, mlijeka ili vrhnja. Radi se o soku ili pasiranom voću i šećeru obično rastopljenom u vodi. Mogući su i dodaci alkoholnih pića koji snižavaju tačku ledišta i tako omogućavaju još nježniju strukturu i puniji okus od običnog sladoleda. Ukoliko ne podnosite alkohol ili ste ovaj desert namijenili djeci, pripremite sorbet bez alkohola. Tokom zamrzavanja sorbet je potrebno nekoliko puta promiješati kako bi bio što ukusniji i kvalitetniji.
Vjeruje se kako se  sorbet davno, još u prvom stoljeću, služio na dvoru rimskoga cara Nerona kada se pripremao od snijega i leda koji su u drvenim vjedrima donosili robovi s obližnjih planinskih vrhunaca i čuvali u posebnim prostorijama ispod zemlje. Prije služenja, led i snijeg su se usitnjavali i miješali s komadićima voća, voćnim sokom, medom i vinom.

 

Sorbet od limuna

Sastojci: 200 ml soka od limuna, 200 ml vode, 120 g šećera, po želji malo pjenušca

Priprema:
Zagrijte vodu i šećer te ga miješajući potpuno otopite. Sirup zatim ohladite i izmiješajte s limunovim sokom i stavite u zamrzivač na 2-3 sata. Prije posluživanja u čaše vadite kuglice sorbeta, zalijte pjenušcem, ukrasite po želji i poslužite.

OSTAVI KOMENTAR