Šta treba znati do pripremanje vinaPotrebno je upoznati sa osnovnim pojmovima što se vina tiče bolje razumeti, prepoznati ili ostaviti utisak.
Aroma:skup mirisnih sastojaka u vinu koje osećamo čulom mirisa.
Aromatizovano vino:vina u koja se dodaju aromatične stvari.Kod nas je bermet a u svetu vermut.
Barik:bure od hrastovine zapremine 225 lit, originalno korišćeno u Bordou u njemu sazreva mlado vino uglavnom 12 meseci prilikom čega od drveta vino dobija dodatni miris, boju i ukus.
Berba:je branje groždja koje se najčešće dešava u septembru i oktobru, ali postoje i kasne berbe oko sredinom novembra kao i ledene berbe, kada je temperatura najmanje minus 7 C stepeni tačnije zrno mora biti zamrznuto.
Degustacija:probanje, digustiranje vina pri čemu se uzima u obzir izgled, boja, miris, ukus i opšti utisak.
Geografsko poreklo:vino proizvedeno izključivo od groždja iz vinogradskih područja, rejona, vinogorja i garantovanog kvaliteta.
Vrenje:prilikom vrenja vina-šećer u moštu se uz pomoć kvasca pretvara se u alkohol i ugljen dioksid.Vrenje se može zaustaviti filtracijom i sumporenjem, kako bi u vinu ostalo deo neprevrelog šećera.
Tanini:to su supstance koje imaju važnu ulogu u dozrevanju vina.Nalaze se u peteljkama, košticama, kožicama groždja i muljanjem dospevaju u sok.Vino dobija dodatne tanine držanjem u drvenim buradima.Imaju konzervirajuće delovanje pa mogu duže da se čuvaju.Imaju povoljan uticaj za ljudski organizam.

OSTAVI KOMENTAR