Postoje izvesni napitci koji poboljšavaju kognitivne procese, olakšaju učenje, pamćenje i poboljšavaju memoriju.U ovu grupu spadaju sledeći napitci i osveživači.
Kafa izvrstan antioksidans, sadrži kofein koji razbudjuje i pojačava pamćenje.Uglavnom najomiljeniji napitak za početak novog dana.Najbolje je piti posle kratkog doručka, jer ne oštećuje želudac.Jedna ili dve šolje crne kafe pruža zaštitu od srčane i cirkulatorne  bolesti, dijabetesa.Smanjuje rizik od Alzhajmerove bolesti.
Čaj postoje ljudi koji će radije popiti šoljicu do dve čaja, neka uživaju.U čaju se nalazi tein koji stimuliše mozak, povećava pamćenje, koncentraciju i motivaciju.
Sok od cvekle nije omiljeni napitak, ali je vrlo hranljiv.Samo jedna čaša soka od cvekle zaštićuje kardiovaskularni sistem i poboljšava cirkulaciju, snižava krvni pritisak, pospešuje rad mozga i time je veći rezultat za kognitivne sposobnosti.
Vino pole dobrog ručka izvrsno dejstvo ima čaša crnog vina jer je bogat antioksidansima.Flavonoidi i rezveratrol su prvi antioksidansi koji zaštićuju krvne sudove, pojačavaju cirkulaciju, smanjuju stres  i moždane ćelije dobijaju više kiseonika.Flavonoidi su biljni antioksidansi koji se nalaze u opni groždja i daju ljubičastu boju.Ako je vino tamnije veća je koncentracija korisnih komponentima.
Rezveratrol spada u grupu polifenola koji zaštićuje biljku od gljivičnih oboljenja.Vrlo je bitan izvor vrste vina, naročito poreklo sirovina od kojih se pravi.

OSTAVI KOMENTAR