Mediteranska kuhinja bogatstvo boja i aromaMediteransku kuhinju vole gotovo svi. Čak i slavonski mesoljupci vole napraviti pokoji izlet u mediteransku kuhinju poznatu po bogatstvu aroma i boja na tanjuru.

Ova vrsta kulinarstva se smjetila, kako joj i ime govori, uz obalu Mediterana. Iako postoje regionalne posebnosti, zajedničke karakteristike su te zbog kojih se smještaju u kategoriju ?Mediteranske kuhinje?.

Delicije spremljenje po mediteranskoj recepturi vrlo su zdrave, jer se prilikom pripremanja jela uglavnom koristi biljno, posebice maslinovo ulje, a ne životinjsko.

Tako su osnovne namirnice, bez kojih je mediteranska kuhinja nezamisliva: maslinovo ulje, riba i plodovi mora, aromatsko i začinsko bilje poput origana, ružmarina, bosiljka, majčine dušice.

Tu spada i neizostavno voće i povrće, bijeli i crveni luk, meso poput janjetine, jaretine i peradi, kruh, tjestenine, riža i nezaobilazno crno vino u umjerenim količinama pri svakom jelu.

 

Dobri učinci mediteranske kuhinje na krvožilni sustav i prevenciju kroničnih bolesti sllužbeno su dokazani mnogim medicinskim istraživanjima. Američko sveučilište Harvard provelo je studiju o prehrambenim navikama muškaraca u SAD-u i Europi i dokazano je muškarci koji potječu iz mediteranskih zemalja su zdraviji zbog prehrane, te rjeđe obolijevaju od kroničnih bolesti.

Istraživanja su također potvrdila tezu da mediteranska prehrana produžuje životni vijek.

Za mediteransku kuhinju vrlo je važna piramida namirnica poredanih po važnosti konzumiranja. Dno ili bazu piramide zauzimaju složeni ugljikohidrati (cjelovite žitarice, integralna tjestenina, riža, soja), iznad su vrlo važne i preporučljive namirnice, poput voća i povrća, gornji slojevi se nastavljaju ribom, a na samom vrhu piramide nalaze se slatkiši i masnoće životinjskog podrijetla.

Za mediteransku je kuhinju karakteristično to da je meso zamijeneno ribom, a kuhinja je prepuna prirodno bogatim namirnicama. Naravno, ne smijemo izostaviti ni mediteranske slastice u kojima se umjesto šećera koristi med, a krema je zamjenjena hrskavim komadićima badema i oraha. Među najpoznatije mediteranske slatkiše spadaju fritule, kroštule i rožata.

OSTAVI KOMENTAR