Masline na trpeziSastavni deo mediteranske kuhinje, masline, spadaju u jednu od najstarijih namirnica. Sadrže zdrave masti pa su odlične za kardiovaskularni sistem, imaju snažna antiupalna svojstva i bogate su gvožđem, naročito crne. Zelene koje se beru pre sazrevanja, sadrže dva puta više natrijuma nego crne koje se beru kad su zrele.
Osim za proizvodnju maslinovog ulja, u kulinarstvu se koriste u raznim jelima, picama, salatama, sosovima za testeninu, namazima. Pošto su slane, smanjite količinu soli u receptu i vodite računa o začinima. Odlično se slažu uz origano i bosiljak. Ako želite marinirane masline, stavite ih u maslinovo ulje, dodajte limunov sok i semenke korijandera i kima.
MIRISNI HLEB
Potrebno je:
2 kocke svežeg kvasca, 1 dl mleka (za dizanje kvasca), 1 kašičica šećera (dodati sa razmrvljenim kvascem u mleko i promešati), 2,5 dl mlake vode, 1 kg glatkog brašna, 15 maslina, kašika maslinovog ulja, so. Za premaz:, 1 žumance, kašika mleka, 2 kašike maslinovog ulja.
Priprema:
U pripremljeno i posoljeno brašno u sredini napravite udubljenje u koje ulijte dignuti kvasac. Mesite uz dodavanje mlake vode, seckanih maslina i kašike maslinovog ulja. Kad se testo više ne lepi za posudu, ostavite ga na toplom, pokriveno krpom, da naraste. Pripremite hlepčiće u obliku koji vam se sviđa. Premažite mešavinom maslinovog ulja, jednog žumanceta i kašike mleka. Pleh premažite maslinovim uljem i pospite brašnom, pa složite hlepčiće vodeći računa da imaju prostora da „dišu“. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.

OSTAVI KOMENTAR