Mediteranska kuhinja dodaje tri godine životaTradicionalna italijanska i grčka kuhinja važe za najzdravije, a naučnici su proračunali da produžavaju život. I to čak iako se u starosti uključite u program ishrane sa puno paradajza, masinovog ulja i svežih začina.

Namirnice koje favorizuje mediteranska kuhinja bogate su antioksidansima i shodno tome umanjuju šanse da obolite od raka, srčanih bolesti, a usporavaju i starenje.

Istraživanje navika u ishrani obavljeno je na 1.200 ispitanika, a oni su jeli dosta svežih namirnica, voća, povrća, žitarica. Projekat su započeli švedski naučnici 1970.

– Stariji ljudi koji su prihvatili mediteranski način ishrane žive duže od onih čiji je stil drugačiji. I to najmanje dve godine – rekla je Gianluca Tognon, istraživač napominjući da voće i povrće sadrže aktivne supstance kao što su antioksidansi koji sprečavaju mnoge bolesti.

– Treba jesti manje mesa, a više ribe. Sveže namirnice se podrazumevaju, bez teških preliva, sa dodatkom maslinovog ulja. Ovakva ishrana godi svima i više nema dileme da je ovo jedna od najzdravijih kuhinja na svetu – objasnila je Tognon.

OSTAVI KOMENTAR