riza-na-mediteranski-nacinPotrebno je:
175 g basmati pirinča ili bilo kog pirinča, duguljastog zrna, 200 g mlevenog mesa po vašem izboru, 1 osrednja tikvica, 1 žuta paprika, 1 crvena paprika, 2 manje šargarepe, 1 struk praziluka, 3-4 čena belog luka, 1 štap celera, malo provansalskog začina, malo vegetin mediteranski miks, biber, so, 1 kašika seckanog peršuna, maslinovo ulje

Priprema:
U manju šerpicu staviti basmati pirinač, koji ste prethodno oprali hladnom vodom dodati vodu, obično stavim jedan prst vode preko pirinča, dodati malo soli i pustiti da provri.
Kad provri, poklopiti i smanjiti temperaturu na minimum i ostaviti da se tako tiho kuva oko 15 min.Posle 15 min. pirinač je upio vodu i kuvan je.Viljuškom ga rastresti.U wok duboki tiganj sipati dve tri kašike maslinovog ulja, zagrejati ga, dodati mleveno meso i pržiti oko 7-8 min, ili dok se meso ne isprži.Posoliti i pobiberiti po vašem ukusu.

Izvaditi meso rešetkastom kašikom iz wok-a.U to isto ulje u kojem ste pržili meso dodati sitno seckani praziluk zajedno sa belim lukom i pržiti na osrednjoj temperaturi oko 3 min, povremeno mešajte, ako počne da rumeni, smanjite temperaturu.Dodati sitnije sečen celer i obe paprike sečene na malo deblje štapiće ili veće kocke, šargarepu koju ste isekli na štapiće i sve to pržiti 3-4 min.
Na kraju dodati tikvicu koju ste očistili i isekli na kocke.Povećati temperaturu i pržiti sve to zajedno još nekoliko min. samo dok tikvica ne omekša.
Pobiberiti, dodati vegetin mediteranski miks po ukusu i prstohvat provansalskog začina, sve dobro promešati, vratiti isprženo meso i još malo propržiti,
samo da se meso zagreje, dodati rastreseni basmati pirinač i sve nežno sjediniti da ne polomite zrna pirinča.Posuti seckanim peršunom i poslužiti.

OSTAVI KOMENTAR