Mađarski pileći paprikaš

Mađarski pileći paprikašPriprema:

Slaninu pržite dok ne pusti svu mast, dodajte zatim crni luk i komade pileta, pospite paprikom i propržite na suvo. Nalijte s vrlo malo vode, poklopite i dinstajte dok meso ne omekša. Pred kraj dodajte usitnjene pileće iznutrice i pavlaku i kuvajte još 10?15 minuta. Pileći paprikaš se obavezno servira sa galuškama.

Sastojci:

veće masno pile isečeno na 8-10 komada
100-150 gr suve ili pečene sitno isečene slanine
1 glavica usitnjenog crnog luka
kapika ljute ili slatke začinske paprike
300-400 gr pavlake
so po ukusu
biber po ukusu

Mađarske kiflice

Mađarske kiflicePriprema:

U brašno stavite kvasac i jaje. Dodajte zagrejano mleko sa maslacem i dobro zamesite testo. Izradite ga na dasci. Ostavite da odstoji 10 minuta. Rastanjite okruglu jufku. Secite kao parčiće torte. Kad nadenete i zavijete, lako ćete oblikovati kiflice.

Za nadev, propržite slaninu i stavite da se dinsta kupus, crni luk, sitno sečene kobasice i aleva paprika. Posolite.

Nadevajte kiflice, oblikujte ih i pržite na vrelom ulju.

Potrebno je:

TESTO --
500 g brašna
1 kesica suvog kvasca
1 jaje
1/4 l mleka
50 g maslaca
2 dl ulja
NADEV --
150 g kiselog kupusa ribarca
75 g suve slanine
1 glavica crnog luka
1 par srpskih kobasica
1 kašičica aleve paprike
biber po ukusu
so po ukusu

Rigo Janči

Rigo JančiPriprema:

Odvojiti belanca od žumanaca i žumanca umutiti mikserom. Dodati šećer, ulje i posebno umućena belanca i kakao pomešan sa brašnom. Ispeći u tepsiji obloženoj papirom 15 minuta na 200 stepeni.

Skuvati razmućeni želatin i vodu da se zgusne. Mikserom umutiti slatku pavlaku, dodati istopljenu čokoladu i istopljeni puter, želatin i šećer u prahu. Kalup obložiti folijom. Prethodno ispečeni patišpanj podeliti na pola, jednu polovinu staviti u kalup, odozgo fil, pa opet patišpanj. Kada se kolač stegne, prevrnuti ga, odstraniti foliju i odozgo prekriti istopljenom čokoladom.

Potrebno je:

300 gr čokolade za kuvanje
100 gr putera
2 jaja
5 kašika šećera u prahu
1 kašika brašna
1 kašika kakaoa
2 kašike šećera
1 kašika želatina
1 kašika ulja
6 dl slatke pavlake

Segedinski pileći gulaš

Segedinski pileći gulašPriprema:

Pile očistite, operite i nasecite na komade. Na masti propržite naseckani luk i šargarepu narezanu na kolutove, pospite alevom paprikom i smrvljenim kimom, pa dodajte nasečeno meso. Posolite, zalijte vodom i dinstajte na laganoj vatri da meso upola omekša. Tada dodajte krompir nasečen na kockice i oguljen paradajz, narezan na kriške, dolijte još tople vode pa nastavite s kuvanjem da se meso i povrće skuvaju. Gotov gulaš pospite sitno seckanom mirođijom.

Potrebno je:

za 4 osobe --
1 pile od oko 1,1 kg
3 paradajza
2 šargarepe
250 g krompira
mirođija
slatka aleva paprika
mast
kim
so
3 glavice luka

Mađarska čorba

mađarska čorbaPotrebno je :
 
 300 grama krompira,
 1 srednje velika glavica luka,
 2 čena belog luka,
 60 grama slanine,
 40 grama maslaca,
 50 grama brašna,
 2kašičice aleve paprike,
 so, biber, sirće,
 1 grančica majčine dušice,
 1 lovorov list,
 seckana majčina dušica.

Priprema:

Oguliti i sitno iseckati crni luk, a beli luk izgnječiti. Oljušteni krompir iseći na kockice, pa ih staviti u hladnu vodu. Slaninu bez kožice iseckati na kockice.

U dovoljno velikom loncu propržiti slaninu i luk. Odliti višak masnoće i dodati maslac. Zatim dodati brašno i napraviti zapršku sa malo aleve paprike. Dodati sirće i vodu - približno 7.5 dl.

Dodati majčinu dušicu, lovorov list, beli luk i krompir. Posoliti i pobiberiti, a zatim kuvati na laganoj vatri 20-tak minuta. Po potrebi doliti još malo vode, a po želji i pikantnije začiniti.

Pre posluživanja, posuti seckanom majčinom dušicom.

Još članaka...

  1. Mađarska kuhinja
Tajnikuvar.rs - 2011.