Taljatele sa raguomPotrebno je:
350-400 g taljatela ili papardela, 250-300 g mlevenog junećeg mesa (može i pola svinjetine).2-3 dl biljne supe (ili supe od mesa), 1 konzerva pelata ili 1/2 l gustog soka od paradajza (pasate), 1/2 čaše crnog vina, 1 glavica crnog luka, 1 čen belog luka (nije obavezno), 1 veća ili 2-3 manje šargarepe, stabljike zelenog celera ili deo korena celera, 4 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja, so, biber, listovi bosiljka, parmezan

Priprema:
Pošto se ragu kuva nekoliko sati, postupak se može skratiti pripremom u ekspres-loncu. Iseckati sitno na kockice crni luk, šargarepu i celer. Propržiti na maslinovom ulju dok ne postane staklasto, pa dodati meso i pržiti sve zajedno, mešajuči  još nekoliko minuta.

Naliti vinom i mešati dok vino ne ispari. Zatim naliti supom, pobiberiti, zatvoriti lonac i kuvati najmanje pola sata. Voditi računa da ne zagori.Otvoriti lonac, dodati paradajz, soli ako je potrebno (pošto je supa slana) i propasiran čen belog luka, ako stavljate. Zatvoriti lonac i kuvati još najmanje pola sata. U gotov ragu dodati listove svežeg bosiljka. Ragu mora da bude skuvan tako da se komadići mesa pod pritiskom kašike raspadaju.Skuvati taljatele u 5l slane vode, procediti i izmešati sa raguom. Služiti obilno posuto rendanim sirom parmezanom ili grana padano.Izvor

OSTAVI KOMENTAR