Kombinaciju najomiljenijeg slatkiša -čokolade i svima dragog napitka -kafe dala je slasnu italijansku tortu koju vam ovde predstavljamo. Posebnu čar pruža miks vanile, čokolade i likera od kafe. Dezert kakav se samo može poželeti.
Potrebno je:
6 jaja, 120 g šećera, kesica vanilin-šećera, 70 g brašna, 70 g gustina (skroba), 60 g kakaa, 1 dl likera od kafe
Fil: 5 dl slatke pavlake, 400 g mlečne čokolade, kesica burbon vanilin-šećera, 3 kašičice instant-kafe
Dekoracija: čokoladna zrna kafe.
Priprema:
Umutite čvrst sneg od belanaca. Žumanca penasto umutite sa šećerom i vanilom. Pažljivo spojte obe mase i umešajte ostale sastojke.Masu stavite u podmazan i pobrašnjen pleh, poravnajte i pecite na 180 stepeni oko 30 minuta. Ostavite da miruje oko dva sata. Zatim vodoravno presecite da dobijete tri kore. Umedjuvremenu zagrejte pavlaku, ali ne sme da provri. Sklonite s vatre, dodajte čokoladu, kafu i vanilu.Mešajte dok se čokolada ne rastopi. Ostavite da se dobro ohladi, oko 2-3 sata. Kore poprskajte likerom i nafilujte. Ostatkom fila premažite celu tortu i špricom je ukrasite. Negde-negde stavite i zrna kafe od čokolade.