Italijanska piroskaPotrebno je:
450 gr. brašna, pola kvasca, 100ml tople vode, 100ml mleka, šoljica kafe ulja, šoljica kafe jogurta, 100gr.pica šunke, 100gr kačkavalja, 100gr šampinjona, jedna pavlaka, jedno jaje, 100ml paradajz pirea

Priprema:
U činiji zamešati kašikom pola kvasca u toploj vodi,da se rastopi.Dodati mleko i prstohvat šećera (pola kafene kašičice) i ostaviti tako par minuta da kvasac uvri. Potom dodati brašno, ulje, jogurt, prstohvat soli (pola kafene kašičice) i jedno žumance.Testo umesiti i ostaviti tako da se digne 10-tak minuta. Razvaljati ga na veliki krug. Iseći nožem na 4 dela. (u krst) Napraviti prostor, i svaki deo testa jedan po jedan presavijati i oklagijom izvaljati pravougaonik, veličine otprilike 10 x 20 cm.Oprati šampinjone, iseckati ih na listove i lepo ih rasporediti u sredinu testa, po dužini. Potom sipati paradajz pire preko pečurki. Redosled nije bitan.

Isto uraditi sa šunkom i pavlakom. Ako imate neki list slanine, nezvanično može. Narendati malo kačkavalja,staviti origano,posoliti. I to je to.Zatvoriti pirošku podizanjem oba dela, duž šire strane pravougaonika (testa) i slepljivanjem testa prstima. Pri krajevima piroške slepiti pažljivo krajeve i popraviti malo, negde ako treba. Premazati belancem. Pirošku postaviti u nauljen pleh, hvataljkom za pomfrit, a može i sa dve ruke, pažljivo da se ne raspadne. Tako uraditi sa preostale 3 piroške, peći 20 minuta na 220 stepeni. Kad se piroške ispeku, odozgo premazati pavlakom i rendanim kačkavaljem. Izvor: Kuvaj sam

OSTAVI KOMENTAR